160.000 leerlingen maken kennis met veteranen via Nieuwsbegrip

18 juni 2018
Deel dit bericht:
Na succesvolle start een nieuwe les over veteranen.

In 2017 ontwikkelde Nieuwsbegrip, een methode voor begrijpend lezen, voor het eerst een Nieuwsbegriples over veteranen, in samenwerking met het programma Veteraan in de Klas. Dit werd zo goed ontvangen dat ook in 2018 een Nieuwsbegriples over veteranen is verschenen. Dit keer staat het verhaal van veteraan Damon centraal.

Leerlingen die begrijpend lezen en rekenen maar saai en weinig uitdagend vinden: het maakt de lessen er niet leuker op. Daarom maken veel scholen gebruik van Nieuwsbegrip, met interactieve leeslessen en contextopgaven aan de hand van de actualiteit. Leerlingen maken oefeningen op papier en online.

Naast het reguliere aanbod, maakt Nieuwsbegrip in samenwerking met diverse organisaties ook lessen rondom een bepaald thema. Dit bleek een waardevolle aanvulling op het programma Veteraan in de Klas. Naast de gastlessen die veteranen geven, konden scholen vorig jaar ook op deze laagdrempelige manier aan de slag met de ervaringen van veteranen. Dit sloeg goed aan. In 2017 werd de les meer dan 8000 keer gedownload door docenten. Uitgaande van een klas van gemiddeld twintig leerlingen, betekent dit dat ongeveer 160.000 leerlingen de ‘veteranenles’ hebben gedaan.

Over de les

De Nieuwsbegriples over veteranen kan op drie niveaus worden gegeven en bestaat uit een handleiding voor de docent, een tekst en een aantal opdrachten. De nieuwe tekst vertelt het boeiende verhaal van veteraan Damon. Hij is geboren in 1995 en is daarmee een van de jongste veteranen van Nederland. Na een opleiding tot ‘Schutter Lange Afstand’ werd hij uitgezonden naar Irak, om daar militairen te trainen die vochten tegen IS. In de les zit ook informatie over verschillende soorten missies verweven.

Door middel van verschillende vragen leren scholieren de tekst de analyseren. Daarnaast maken ze een zogenaamd ‘hoofd-hart-hand-voetenschema’ en kunnen ze de interactieve missiekaart bekijken

Damon in actie als Schutter Lange Afstand