70-jarig jubileum Bond Oud-Stoottroepers en Stoottroepers (BOSS)

15 september 2016
Deel dit bericht:

De BOSS (Bond Oud-Stoottroepers en Stoottroepers) viert vandaag zijn 70-jarige jubileum. De BOSS is de oudste regiments gebonden veteranenvereniging van de Koninklijke Landmacht. Wat is de achtergrond van de BOSS en wat is hun relatie met een bok?

Geschiedenis: van BOS naar BOSS

In opdracht van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard werd op 21 september 1944, in Eindhoven, het Regiment Stoottroepen opgericht als strijdend deel van de Binnenlandse Strijdkrachten. Het Regiment bestond uit bevrijde verzetsmensen, die gewapend verzet pleegden tegen de Duitsers. De oorsprong van het Regiment was de verzetsorganisatie (Landelijke) Knokploegen.

Omdat men vond dat de sterke banden van onderlinge steun en vriendschap niet verloren mochten gaan, werd op 14 januari 1946 werd de Bond Oud-Stoottroepers (BOS) opgericht.
De tweede ‘S’ van BOSS kwam er in maart 1980 bij om de relatie met het Regiment Stoottroepen kracht bij te zetten. Nu konden actief dienende Stoters, zowel beroeps als dienstplichtigen, ook lid worden van de BOSS.

 

Kees de Bok

De Stoottroepers hebben sinds 1944 een bijzondere mascotte: een bok. Waarom? De eerste Stoottroepers zouden tijdens een nachtelijke missie in 1944 geritsel hebben gehoord in de struiken. Uiteraard richtte iedereen zijn wapen. Het geluid bleek echter niet van de vijand, maar van een bok. Het dier werd meegenomen: mascotte Kees de Bok was geboren.  Op donderdag 12 maart 2015 kreeg Kees zelfs de rode baret uitgereikt door bataljonscommandant Jon van Dam.

Bron header foto: NIHM