75 jaar vrijheid

Deel dit bericht:

Herdenken en vieren vormen belangrijke tradities in onze samenleving. In 2019-2020 staan we stil bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd is en dat we sindsdien in vrijheid leven. Voor het behoud en het herwinnen van onze vrijheid, hebben velen grote offers gebracht. Voor hen en de generaties na hen staat het Veteraneninstituut stil bij de strijd die is geleverd.

Verhalen van Tweede Wereldoorlog-veteranen

Interviewcollectie

In de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) vind je ruim 200 interviews met WOII-veteranen. Door te luisteren naar de verhalen krijg je inzicht in de beleving en het dagelijkse leven van de militairen voor, tijdens en na hun deelname aan de Tweede Wereldoorlog. Twee keer per maand lichten we een verhaal uit. Bekijk het overzicht van de verhalen hieronder of klik op de link om naar de gehele interviewcollectie te gaan.

Hans Bertels (1923-2014) raakte als tiener betrokken bij het verzet. Na de bevrijding van Zuid-Nederland meldde hij zich aan bij het Corps Tolken.

Vrijheid herdenken en vieren in Normandië

75 jaar D-day

6 juni 1944, de dag die de boeken in zou gaan als D-day. Vanuit Engeland zetten de geallieerden troepen voet aan de stranden van Normandië, met het doel de Duitse troepen in Europa te verslaan. De invasie is voor Nederland het startpunt van de bevrijding.

In 2019 is het 75 jaar geleden dat D-day plaatsvond. Voor dit unieke herdenkingsjaar reisde het Veteraneninstituut af naar de Normandische kust. Vanaf de locaties waar werd gevochten voor onze vrijheid deden we verslag van indrukwekkende herdenkingen en bijzondere ontmoetingen, bekijk hieronder het overzicht.

Een prachtig en typisch Frans aanzicht, maar een obstakel tijdens de bevrijding van Normandië.

normandie-bocage

Ontmoeting WO2-veteranen

Op 29 augustus 2019 vond er bij het Veteraneninstituut een zeer bijzondere ontmoeting plaats. In het kader van 75 jaar vrijheid, en de start van de mobilisatie 80 jaar geleden, kwamen ruim honderd Tweede Wereldoorlog-veteranen samen in Doorn. Zij hebben gestreden voor het herwinnen en behouden van onze vrijheid. Lees hieronder de indrukwekkende verhalen van veteranen die deze dag aanwezig waren.

Vrij!

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) brengt een multimediale ode aan de vrijheid. Tot december 2020 verschijnt maandelijks een bevrijdingskrant, met onder meer artikelen, dagboekfragmenten, historische filmclips, digitale tentoonstellingen, podcasts en minidocumentaires. Kijk op de website voor meer informatie!