Op 5 mei stilstaan bij inzet veteranen

3 mei 2018
Zijn mensen zich bewust van de bijdrage van veteranen aan vrijheid?

Op 5 mei kunnen de bezoekers van 14 bevrijdingsfestivals ‘speeddaten’ met veteranen.  Het Veteraneninstituut doet dit met het thema de ‘niet-zo-ver-van-je-bed-show’, vanuit de gedachte dat Nederlandse veteranen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan onze  en andermans vrijheid. In opdracht van het Veteraneninstituut bevroeg onderzoeksbureau PanelWizard Direct ruim 1500 mensen of ze zich hiervan bewust zijn en of ze bekend zijn met de inzet van onze veteranen.

Sinds 1940 heeft Nederland ruim 650.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies. Het grootste deel van de oorlogsveteranen die zijn ingezet in de periode 1940-1962 is overleden. Nederland heeft momenteel ongeveer 113.750 veteranen. Regelmatig krijgt Nederland er weer nieuwe veteranen bij, want de Nederlandse krijgsmacht blijft zich inzetten voor vrede en veiligheid wereldwijd door deel te nemen aan internationale missies. Maar hoe bekend is de Nederlandse bevolking met deze veteranen?

Uit het onderzoek van het Veteraneninstituut blijkt bijvoorbeeld dat 60% van de respondenten geen enkele veteraan kent, of zich hiervan in ieder geval niet bewust is. Toch geeft ruim 40% van de respondenten aan best een keer te willen praten met een veteraan over zijn of haar uitzendervaringen. Dit percentage  is het hoogste is onder jongeren (53%), vrouwen (45%) en in de provincie Groningen (48%).

Bijdrage aan onze vrijheid

Op 5 mei staat Nederland stil bij het feit dat we nu bijna 75 jaar in vrijheid leven. Maar weinig mensen staan op deze dag ook daadwerkelijk stil dat militairen/veteranen hieraan hebben bijgedragen en dat nog altijd doen, waar ook ter wereld. Slechts één op de tien Nederlanders denkt op 5 mei daadwerkelijk aan de inzet van onze veteranen. Wel vindt 83% van de Nederlanders vindt het belangrijk om op Bevrijdingsdag hierbij stil te staan. Ook geeft 83% aan veel respect voor Nederlandse veteranen te hebben.

Bekijk alle facts in onze infographic!

Speeddaten met een veteraan

Zoals uit het onderzoek blijkt, willen veel mensen weleens praten met een veteraan. Daarop speelt het Veteraneninstituut in door op veertien bevrijdingsfestivals een tent neer te zetten waar festivalbezoekers kunnen speeddaten met een veteraan. Speeddaten met een veteraan kan op de bevrijdingsfestivals in Alkmaar, Amsterdam, Assen, Den Bosch ,Den Haag, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Roermond, Rotterdam, Utrecht, Vlissingen, Wageningen en Zwolle. Meer informatie over de speeddates vindt u hier!

Veteranenpraatjes