93-jarige veteraan onthult monument voor Engelandvaarders

9 juni 2017

Op vrijdag 9 juni vond op de boulevard van Katwijk aan Zee de officiële onthulling plaats van een herdenkingsmonument voor de Engelandvaarders. Een aantal moedige mannen trachtten in 1941 vanuit deze plaats  in een kano aan de Duitse bezetter te ontsnappen. Kunstenaar Jurriaan van Hall heeft dit verbeeld in twee peddelende Engelandvaarders.

De officiële onthulling van het monument werd verricht door de voorzitter van het Genootschap Engelandvaarders, veteraan van de Prinses Irenebrigade, generaal-majoor bd Rudi Hemmes en de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Hans van Griensven.

Vier geslaagde pogingen

Katwijk aan Zee heeft in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) een bijzondere rol vervuld als vertrekpunt voor Engelandvaarders. In totaal namen 35 jonge mannen het risico om, meestal per kano, over zee Engeland te bereiken. Van deze twaalf pogingen vanaf de kust  zijn er slechts vier geslaagd. Acht mannen bereikten met succes Engeland. De anderen werden opgepakt door de Duitse bezetter, ondernamen een nieuwe poging of verdronken. Sommige maakten gebruik van een tunneltje om op het strand te komen; in de volksmond het Zeehostunneltje genoemd. Dit tunneltje ligt al lang onder het zand verborgen. Ook een aantal inwoners van Katwijk hebben zich als Engelandvaarder ingezet voor de bevrijding van Nederland.

Zeehostunneltje in 1950

Over het monument

Het monument is getiteld: ‘Freedom forward’ en is gecreëerd door kunstenaar Jurriaan van Hall. Het stelt twee peddelende Engelandvaarders voor. De voorste peddelaar verbeeldt een krachtige figuur die in volle dynamiek zijn peddel door de golven haalt. Zijn blik is naar de horizon gericht: Engeland ligt binnen handbereik. De achterste peddelaar daarentegen lijkt veel meer te worstelen met vermoeidheid door de barre elementen. Het monument staat niet alleen voor de geslaagde pogingen maar wil ook de herinnering levend houden aan de vele mislukte pogingen waarbij een wisse dood het gevolg was.

Financiële hulp

Initiator is de Stichting Monument Engelandvaarders Zeehostunneltje Katwijk die zich de afgelopen jaren met veel enthousiasme en toewijding heeft ingezet om dit herdenkingsmonument te realiseren. Nabij het monument werd een interactief informatiepaneel met verhalen over Engelandvaarders, de geschiedenis van de Atlantikwall en het Zeehospitium in gebruik gesteld.

Het monument en het informatiepaneel zijn tot stand gekomen door financiële hulp van de Gemeente Katwijk, fondsen en subsidiënten en een aantal gulle giften van particulieren. De Christelijke Opleidingsschool in Katwijk heeft het monument ‘geadopteerd’. Leerlingen worden op deze manier vertrouwd gemaakt met de geschiedenis achter hun monument.

Meer informatie: www.engelandvaarderskatwijk.nl