Veteranen in cijfers

Deel dit bericht:
Hoeveel veteranen zijn er in Nederland?

De afdeling Trends, Onderzoek en Statistiek (TOS) van het ministerie van Defensie kijkt ieder jaar naar de ontwikkeling van het aantal veteranen in Nederland. Bekijk hieronder het overzicht van 2021.

1. Aantal veteranen in 2021

Hoeveel veteranen zijn er in Nederland? Op 1 januari 2021 stond het totale aantal veteranen op 105.350. Ongeveer 6% van dit aantal bestaat uit vrouwelijke veteranen. 79.200 veteranen zijn postactief, 26.150 zijn in werkelijke dienst.

Het grootste deel van de veteranen in werkelijke dienst werkt bij de Koninklijke Landmacht, daarna volgen de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee.

 

 

aantal-veteranen-nederland-2021

2. Aantal veteranen per missie

In onderstaande tabel kun je het huidige aantal veteranen per missie bekijken.
Het totale aantal veteranen is minder geworden. Dit komt door het overlijden van veteranen en doordat er een kleiner aantal nieuwe veteranen bij is gekomen.

Belangrijk om te weten: in 2012 is de definitie van veteraan veranderd. Veteranen in werkelijke dienst, met relevante inzet, kregen nu ook de veteranenstatus. Dit betekende dat vanaf 2012 het aantal veteranen van vredesmissies toenam.

3. Leeftijd van veteranen

In onderstaande grafiek zie je het aantal veteranen per leeftijdscategorie. De grootste groep veteranen heeft een leeftijd van 41 tot en met 50 jaar.

2021-leeftijd-veteranen

Veteranennota

Wil je meer feiten en cijfers over veteranen en het veteranenbeleid lezen? Bekijk dan de Veteranennota 2020-2021.