Concertreeks Het Oorlogselftal

Geplaatst op: 28 februari 2022
Deel dit bericht:
Een ontmoeting tussen muziek, sporten geschiedenis

Het Oorlogselftal

Het Nachtlicht Ensemble heeft deze vergeten persoonlijke verhalen verwerkt in de concertreeks Het Oorlogselftal. Dit is een jong ensemble dat de grenzen binnen de muziek opzoekt. De verschillende achtergronden, zowel jazz als klassiek, worden gecombineerd. Het Oorlogselftal wordt daarmee een ontmoeting tussen muziek, sport, geschiedenis en herdenken

Op 19 maart gaat Het Oorlogselftal officieel in première in Emmen, in samenwerking met Harmonie Euterpe. Naast Han Hollander is hierin ook aandacht voor onder meer Eddy Hamel van Ajax, die werd vermoord in Auschwitz, en Feyenoorder Joop van der Heide, die werd opgepakt tijdens de Razzia van Rotterdam om een half jaar later zijn eigen stad te bevrijden, op 8 mei 1945. Deze werken zijn gecomponeerd door Tijmen van Tol, Chris Muller, Oene van Geel, Tom Koudijs en Xander Benham. Daarnaast speelt het ensemble met lokale muziekverenigingen nieuwe, samen gecreëerde mini-composities over lokale voetbalverhalen uit de oorlog. Die verhalen uit de eigen regio staan nu al op www.oorlogselftal.nl.

Het Nachtlicht Ensemble treedt ook op in Maasbracht, Utrecht, Alkmaar, Sneek, Wageningen en Amsterdam – eveneens in samenwerking met plaatselijke muzikanten. Zo zijn er bij elk concert andere lokale voetbalverhalen uit de Tweede Wereldoorlog te horen.

  • Datum: 19 maart 2022
  • Locatie: Emmen