West-Friese Veteranendag

Geplaatst op: 1 juni 2022
Deel dit bericht:

Een oproep voor veteranen uit de gemeenten: Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

  • Datum: 18 juni 2022
  • Tijd: 10:00
  • Locatie: Hoogkarspel

Een oproep voor de veteranen uit de gemeenten: Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

De organisatie – bestaande uit oorlogsveteranen uit verschillende West-Friese gemeenten – haalt voor de komende veteranendag veel uit de kast om er voor u een onvergetelijke dag van te maken. Zo wordt het Raadhuisplein omgetoverd tot een heus kampement, compleet met originele Amerikaanse legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en modern Defensiematerieel, zoals het verkennings- en bewakingsvoertuig Fennek van de landmacht en een overvliegende heli van de luchtmacht.

De Regionale Veteranendag op zaterdag 18 juni start ’s morgens om 10.00 uur met koffie en wat lekkers voor u allen bij aankomst in onze tent op het Raadhuisplein in Hoogkarspel. Daarna volgt om 10.45 uur in de naastgelegen Laurentiuskerk een bijeenkomst voor de veteranen.

Ook zullen enkele kinderen uit Hoogkarspel een eigen speciaal geschreven gedicht voordragen. Hierna wordt samen met u allen bij het plaatselijke oorlogsmonument een krans gelegd. Dit gebeurt met stemmige muzikale medewerking van een trompettist en de Arthur Troop Pipes and Drums.

De veteranen keren om 12.00 uur terug naar het Raadhuisplein voor het middagprogramma. Dan wordt feestelijk onze vrijheid gevierd, met medewerking van zangduo Zuss en door samen de militaire Blauwe Hap te nuttigen. En uiteraard om elkaar te spreken.

Het publiek is ’s middags ook op en rond het Raadhuisplein welkom om de sfeer op te snuiven en zich te verdiepen in verschillende oorlogs- en vredesmissies die op informatiekramen door West-Friese veteranen worden belicht. Hier presenteren ook Defensie, politie, brandweer, ambulancedienst, het Veteraneninstituut en het Veteranen Search Team zich.

Bovendien is de expositie over de Tweede Wereldoorlog in West-Friesland te zien van historische verenigingen. En bezoekers mogen een rondje door Hoogkarspel langs roadblocks meerijden in een originele truck uit de Tweede Wereldoorlog. Gehoopt wordt het publiek op deze manier bij de veteranen te betrekken. Dit is van groot belang vinden voorzitter Martijn van den Berg van de organisatie en burgemeester Michiel Pijl van Drechterland. Niet alleen om stil te staan dat we hier allen al 77 jaar in vrijheid leven, maar ook omdat duidelijk is dat die vrijheid anno 2022 helaas niet overal heerst en mensen nog altijd onderdrukt en bedreigd worden. Zoals u dagelijks op het nieuws kunt zien.

Wij verzoeken u en uw introducee zich aan te melden als u aanwezig wilt zijn bij de Regionale Veteranendag in Hoogkarspel. Dit aanmelden kunt u doen via mailadres bestuurssecretariaat@drechterland.nl of via telefoonnummer 0228 352352.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Mary Vriend of Vronique Dekker van de gemeente Drechterland.