Avonturiers terug van New Guinea Air War Expedition 2019

1 februari 2019
Deel dit bericht:
Op zoek naar toestellen, bemanningen en vliegvelden.

Op 4 januari vertrok een groep experts voor een wetenschappelijke expeditie naar voormalig Nederlands Nieuw Guinea voor een reis van 27 dagen. Een avontuurlijke missie.

De leden van Air War New Guinea zochten naar toestellen, bemanningen en vliegvelden, uit de tijd van de eerste Japanse aanvallen in 1942 en het eind van de oorlog in 1945 boven Nieuw Guinea. Ook traden ze in de voetsporen van de dappere KNIL Kapitein Louis Rapmund, die vliegtuigbemanningen heeft gered en honderden krijgsgevangenen uit de jungle.

Na vele dagen door zompige moerasgebieden te zijn gelopen, gevaren en gevlogen, heeft het expeditieteam hun doel bereikt. Het vliegtuig, de B-25 bommenwerper, en een deel van de bemanning werd gevonden. Het historisch onderzoek naar de verhalen en de persoon Rapmund kan daarmee worden aangevuld met unieke, nieuwe foto- en filmbeelden.  Maar belangrijker nog; de expeditie heeft aandacht gegenereerd voor een bijzonder en kwetsbaar stuk erfgoed van de Tweede Wereldoorlog en ervoor gezorgd dat deze kennis kan worden doorgegeven aan toekomstige generaties.

Een uitgebreid verslag van de expeditie lees je hier!  (wachtwoord: basfredfred)