Boekpresentatie ‘Succes in een verloren oorlog’

2 december 2015
Deel dit bericht:
De onverbloemde Indië-memoires van voormalig brigade-generaal Ben Bouman

Op 11 december neemt Gerdi Verbeet op de eindejaarsbijeenkomst van het Veteranen Platform in Doorn het eerste exemplaar in ontvangst van het boek ‘Succes in een verloren oorlog’, van Indiëveteraan, historicus én voormalig brigade-generaal Ben Bouman.

Ben Bouman verbleef van 1946 tot 1949 in Nederlands-Indië op West-Java, waar hij als jonge luitenant actief was bij het 6e Regiment Veldartillerie. Na zijn terugkeer in Nederland werd hij beroepsofficier. Zijn eindrang was brigade-generaal. Na zijn defensiecarrière studeerde Bouman geschiedenis in Leiden. In 1995 promoveerde hij op 71-jarige leeftijd op het proefschrift Van Driekleur tot Rood-Wit. De Indonesische officieren uit het KNIL, 1900-1950.

De afgelopen jaren werkte Ben Bouman aan zijn eigen mémoires. Juist nu de gebeurtenissen in Nederlands-Indië weer volop in de belangstelling staan, komt Boumans boek uit. In dit unieke document beschrijft hij tot in de kleinste details het verloop van de strijd in zijn operatiegebied op West-Java.  Bouman besteedt daarbij voor het eerst uitgebreid aandacht aan de activiteiten van de Speciale Troepen onder leiding van oorlogsheld Tivadar Spier. Zij verleenden het 6e Regiment Veldartillerie steun bij het beveiligen van het operatiegebied. Bouman schroomt niet te attenderen op de onrechtmatige wijze waarop de strijdende partijen elkaar soms bestreden.

Bijzondere invalshoek

Bouman citeert uit oude brieven aan zijn ouders. Hij interviewde Spier en andere voormalige collega’s, deed onderzoek in de defensiearchieven en sprak voormalige tegenstanders in Indonesië. Hij vermengt zijn eigen Indië-ervaringen en militaire kennis met zijn reflecties als historicus. Het Veteraneninstituut vond zijn verhaal een uniek verslag van een Indiëveteraan en  besloot Bouman bij te staan met de uitgave van zijn manuscript.

De afgelopen jaren zijn 1200 Nederlandse veteranen geïnterviewd voor het Interviewproject Nederlandse Veteranen, waarvan zeshonderd interviews op de website van het Veteraneninstituut online te beluisteren zijn. Hieronder bevinden zich veel herinneringen van Indiëveteranen.

Helaas mag Bouman het verschijnen van zijn boek niet zelf meer meemaken. Hij overleed op 24 april 2015 op 92-jarige leeftijd.