Brothers in arms Gert-Jan en Rik

15 januari 2020
Deel dit bericht:
Kameraden voor het leven.

Rik en Gert-Jan zaten samen in Libanon en nu, 35 jaar later, zijn ze nog steeds de beste vrienden.

veteranen-brothers-in-arms-checkpoint
Tekst: Iris Koomen / Fotografie: Niels Blekemolen
1 / 1

Gert-Jan over Rik:

Wat typeert jullie vriendschap?
We zien elkaar niet erg veel, maar zodra we elkaar zien, dan is het meteen vertrouwd. Het voelt alsof we elkaar nog kort geleden hebben gezien. Libanon was een unieke gedeelde ervaring waardoor deze vriendschap altijd anders zal zijn dan andere vriendschappen.

Wat is het leukste dat jullie samen hebben meegemaakt?
Onze wintersport in Frankrijk met de auto van Riks moeder was echt fantastisch. Er waren hilarische momenten met pech, al na de eerste kilometer. Ook iets met hoge bergen en geen sneeuwkettingen. Rik ging toen zonder handschoenen op de motorkap zitten om de voorwielaandrijving meer grip te geven. Dat beeld vergeet ik nooit.

Wanneer ben je blij met deze Rik in je leven?
Elke keer als ik hem weer zie. Gewoon lekker ouwehoeren met een biertje of whiskey.

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie elkaar blijven zien?
Er is altijd wel contact via Whatsapp. En af en toe is het een kwestie van gewoon iets plannen, met of zonder onze gezinnen.

Wat maakt jullie vriendschap zo hecht?
We hebben samen iets meegemaakt wat je moeilijk aan anderen kunt uitleggen. Bovendien waren we daar in Libanon in de jaren 80 volledig afgesneden van de rest van de wereld. We hadden geen (mobiele) telefoon, er was geen internet, geen televisie en een brief naar Nederland deed er heen-en-weer meer dan een week over. We waren op elkaar aangewezen waardoor er een heel speciale vriendschap ontstond.

1 / 1

Rik over Gert-Jan:

Wat typeert jullie vriendschap?
We hebben dezelfde interesses, sport, politiek, geschiedenis, economie en reizen. Dus we raken nooit uitgepraat.

Wat is het leukste dat jullie samen hebben meegemaakt?
Dit is wel een hele lastige vraag. Er zijn zoveel mooie momenten die mij te binnen schieten waaruit het moeilijk kiezen is. Maar goed, als ik dan één ding moet kiezen dan is dat onze wandelvakantie van twee weken in de Alpen. Dat was bijzonder, stoer, mooi, leuk en zwaar.

Wanneer ben je blij met deze Gert-Jan in je leven?
Eigenlijk altijd, maar helemaal als wij tijdens grote voetbalwedstrijden (van Ajax) met elkaar appen over de stand van zaken. Maar ook als ik hem kan strikken voor een gastcollege bij mij op het Deltion College in Zwolle. Ook leuk als we allebei een interessant artikel hebben gelezen of film hebben gezien en dat met elkaar delen.

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie elkaar blijven zien?
Sowieso organiseren we elk jaar iets, zoals een weekeindje zeilen, naar de UNIFIL-reünie, of een concert bezoeken. En dan zijn er de verjaardagen en de begrafenissen.

Wat maakt jullie vriendschap groep zo hecht?
Wij delen iets met elkaar wat uniek is en wat niet makkelijk aan een buitenstaander is uit te leggen. Er is wederzijds respect voor elkaars persoonlijkheid en keuzes.

Wat hebben jullie met elkaar gemeen?
Humor, wereldbeeld, liefde voor voetbal en reizen en algemene interesses.

Meer lezen?

Log in en lees deze editie in zijn geheel digitaal.

checkpoint-cover-januari-2020