Brothers in arms Bertus en Jeanet

11 maart 2020
Deel dit bericht:
Broer Bertus en zus Jeanet werden tegelijk uitgezonden naar Bosnië.

Broer Bertus en zus Jeanet werden tegelijk uitgezonden naar Bosnië. Jeanet kreeg heftige heimwee en Bertus sleepte haar door haar uitzending heen. Hun band is sindsdien veel hechter.

checkpoint-veteranen-brothers-in-arms

Jeanet Jacobsen
Voormalig Joegoslavië 1996
Telefonist

Wat typeert jullie vriendschap, behalve dat jullie broer en zus van elkaar zijn?
Soms spreken we elkaar een flinke tijd niet, maar we staan altijd voor elkaar als we hulp nodig hebben.

Wat is het leukste dat jullie samen hebben meegemaakt?
Samen met onze vader op skivakantie. Dat was vlak na mijn tweede uitzending in 2000. Samen aan de après-ski, dansen op de tafels tot de kleine uurtjes. Mijn broer en ik sliepen samen in de bruidssuite omdat er geen andere kamers meer vrij waren.

Wanneer ben je blij met deze Bertus in je leven?
Altijd. Ik ben trots dat hij mijn broer is.

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie elkaar blijven zien?
We wonen in hetzelfde dorp, maar door zijn werk is Bertus niet vaak thuis. Zijn vrouw en kinderen zie ik geregeld, vaker dan Bertus zelf. Vaak is heet even snel, bijvoorbeeld bij een wedstrijd of we doen snel een bakkie koffie. WhatsApp’en doen we vaker. Bertus stuurt me vaak grappige filmpjes en tegelspreuken. Altijd lachen.

checkpoint-veteranen-brothers-in-arms

Wat maakt jullie zo hecht?
We hebben samen best wat meegemaakt met onze ouders, dat schept een speciale band. Omdat de rest van de familie ver weg woont, zijn we ook als familie op elkaar aangewezen.

Wat hebben jullie met elkaar gemeen?
Onze ouders, hahaha. We hebben vroeger in dezelfde carnavalsvereniging gezeten. Dus carnaval vieren we tegenwoordig minimaal één dag samen. We houden allebei van voetbal, maar we supporten niet dezelfde club. En we houden allebei van lekker eten en drinken.

Bertus Jacobsen
Voormalig Joegoslavië 1996
Infanterist

Bertus over Jeanet:

Wat typeert jullie vriendschap, behalve dat jullie broer en zus van elkaar zijn?
Onze ouders zijn twee maanden na elkaar overleden en verder hebben we geen familie in de buurt wonen, dus als er iets is zijn we op elkaar aangewezen.

Wat is het leukste dat jullie samen hebben meegemaakt ?
We zouden ‘s nachts om vier uur vertrekken, op skivakantie. Maar Jeanet en ik waren samen nog even op stap geweest, tot twee uur. Dus pa pissig omdat we ons verslapen hadden en dat hij de hele rit moest rijden omdat wij niet capabel waren om met hem te wisselen. Die avond in Oostenrijk zijn we maar door gegaan met feesten, met pa erbij.

Wanneer ben je blij met deze Jeanet in je leven ?
Als we geen oppas kunnen vinden … geintje. Altijd eigenlijk. Maar soms haalt ze een domme actie uit en moet ik me inhouden, maar later lachen we er samen om.

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie elkaar blijven zien?
We wonen bij elkaar in het dorp, dus we lopen elkaar tegen het lijf. Ook tijdens de sport van onze kinderen. De kinderen van Jeanet zitten op voetbal en zelf ze zit vaak in het wedstrijdsecretariaat. Als ik mijn dochter naar hockey breng, dan loop ik altijd even langs voor een praatje.

Wat maakt jullie zo hecht ?
De familieband is sterk. We vullen elkaar goed aan en helpen elkaar waar we kunnen.

Wat hebben jullie met elkaar gemeen ?
Koppigheid, want dat zijn we alle twee. En feesten, eten en drinken, dat vinden we alle twee lekker.

Meer lezen?

Log in en lees deze editie in zijn geheel digitaal.