‘Een harde grap geeft lucht’

11 maart 2020
Deel dit bericht:
In 2017 kwam Peter Pannekoek met het idee om een show te geven in een missiegebied.

Cabaretier Peter Pannekoek reisde in oktober 2017 af naar Mali om een voorstelling te verzorgen voor de Nederlandse troepen. Dat idee kwam van hemzelf: ‘In de Verenigde Staten is het een bekend fenomeen: de troepen vermaken. Ook een aantal Nederlandse cabaretiers heeft het al gedaan, dus ik wist dat het tot de mogelijkheden behoorde. Mijn manager heeft vervolgens een balletje opgegooid bij Defensie en zo gebeurde het dat ik in Mali rondliep.’

checkpoint-peter-pannekoek

Geweldige tijd
Pannekoek vond het fantastisch in kamp Castor. ‘Ik heb geweren vastgehouden, ik heb een bompak aangehad. Ik was ook graag meegegaan op patrouille, maar dat mocht niet. Bang is hij er niet geweest. ‘Ik heb me er geen seconde onveilig gevoeld.’

Jeugddroom
In Mali kwam een jeugddroom van Pannekoek uit. ‘Vroeger droomde ik van een carrière bij Defensie of de politie. Het idee om de samenleving te dienen sprak me aan. Ook het fysieke deel past bij me. Ik ben nogal sportief. Maar ik wilde dan wel meteen bij het hoogst haalbare en had een of andere commandoachtige richting gekozen. Helaas, daar was ik twee centimeter te klein voor.’

Zware beroepen
Pannekoek staat bekend om zijn harde humor. Toch kan hij zich niet voorstellen dat de militairen in Mali zijn geschrokken van zijn grappen. ‘Nee hoor, soldaten hebben zelf ook keiharde humor. Volgens mij is dat iets wat mensen in zware beroepen met elkaar delen. Een goede, harde grap geeft lucht. Er is altijd wel iemand die tijdens een moeilijk moment een foute grap maakt. De lach die dan volgt, zorgt ervoor dat het draaglijk is.’

Geen boodschap
Pannekoek is zich bewust dat de buitenwereld iets vindt van zijn harde grappen. ‘Daar heb ik geen boodschap aan. Denk eens aan artsen. Zij hebben net als militairen een moeilijk beroep. Ze zien veel ellende en het kan zo maar zijn dat zij aan het einde van hun dienst onderling een harde grap maken. Als ze daardoor hun werk aan kunnen, waarom niet?’

Strijd
Humor kan helpen. ‘De een gaat vechten, de ander gooit humor in de strijd. Iedereen kiest een manier die bij hem of haar past. Ik maakte op het schoolplein al harde grappen. Voordeel was dat ik – door mijn lengte – vervolgens onvindbaar was. Dus die grap werd zelden beantwoord met een klap.’

Warme plek
Het nieuwe seizoen van televisieprogramma Dit was het nieuws is gestart op 7 maart en Pannekoek is voor de vierde keer teamcaptain. ‘Het is een mooie plek om Defensie verder te verdedigen. Militairen hadden altijd al een warme plek in mijn hart en die is sinds Mali alleen maar groter geworden.’