Thuisfronter Annelie aan het woord

11 maart 2020
Deel dit bericht:
Thuis op de voorgrond.

In Checkpoint laten we een thuisfronter aan het woord. Deze keer: Annelie (35). Ze is getrouwd met Peter. Hij werkt op dit moment bij de Luchtmacht en heeft er vier missies opzitten. Annelie werkt twintig uur per week op de afdeling klinische neurofysiologie van een gespecialiseerd ziekenhuis voor epilepsie. Annelie en Peter hebben vier kinderen (6, 4, 2 jaar en één van 8 maanden).

thuisfront-janine-bekker

#kampioenloslaten
Geen verwijten achteraf

Het is een kwestie van veel ballen in de lucht houden, maar dat weet je van tevoren met vier kinderen. Als Peter op uitzending of oefening is, dan moet er wel het een en ander geregeld worden. Tot nu toe zijn we daar altijd goed uitgekomen. Een gezond nuchter verstand helpt daarbij. Zodra we weten dat hij voor een periode weg is, gaan we met een kop koffie om tafel, pakken de agenda’s erbij en kijken hoe we het doen met mijn werk en zaken als verjaardagen. Dat doen we echt samen. Zo kunnen we elkaar – achteraf – geen verwijten maken. En als Peter thuis is, dan is hij er ook echt. Hij pakt zijn deel en is bijvoorbeeld een dag in de week thuis met de kinderen.

#joker
Groot onderling vertrouwen

Peter zit al vanaf zijn zeventiende bij Defensie, het hoort gewoon bij hem. Hij is daar geworteld. Ik heb van hem een jokerkaart gekregen. Op het moment dat ik het niet meer trek of als ik zie dat zijn baan slecht uitpakt voor de kinderen, dan mag ik die kaart spelen en gaat Peter onderzoeken wat hij buiten Defensie kan doen. Die joker geeft mij het gevoel dat ik niet vastzit, ik kan weg uit deze situatie. En er spreekt veel vertrouwen uit: Peter weet dat ik die kaart niet bij het minste of geringste zal spelen. Er moet echt heel wat aan de hand zijn wil ik dat hij stopt met de baan waar hij zo van houdt.

#waardevol
Mijn werk

Door elektrodes op het hoofd te plaatsen kunnen we hersenactiviteit meten. Bij epilepsie zijn er specifieke afwijkingen die helpen bij het stellen van de diagnose en behandeling. Vooral het contact met de patiënten vind ik waardevol.
Naast werk en gezin ben ik druk zat.  Af en toe ga ik hardlopen. Hierdoor kan ik mijn hoofd leeg maken. Dat is ideaal en kan ik doen op een moment dat ik tijd heb. Tijdens uitzendingen of lange oefeningen is het soms een heel geregel met werk, maar het geeft me in die drukke periode ook afleiding.

#openheid
Rare opmerkingen

Iedereen vindt overal iets van. Als ik buitenstaanders vertel over het werk van Peter dan krijg ik wel eens rare vragen en opmerkingen, zoals wat doet hij toch daar in Mali of het heeft weinig nut gehad in Afghanistan. Ik kan daar weinig mee. Ik heb gemerkt dat het helpt als je open bent over de situatie. Dus mijn baas weet dat ik soms een periode liever een dagje minder werk en dat later weer inhaal. Mijn vangnet weet dat ik soms wat hulp nodig heb. Voor mij werkt dat.


Ben jij moeder, vader, broer of zoon van een veteraan? Wil jij ook geïnterviewd worden voor deze nieuwe rubriek? Meld je aan via checkpoint@mpg.today onder vermelding van Thuisfront.

 

Meer lezen?

Log in en lees deze editie van Checkpoint in zijn geheel digitaal.