Het gevoel van Veteranendag

8 juni 2021
Deel dit bericht:

Het applaus dat door de stad galmt, de ceremonie in de Ridderzaal, op het Binnenhof. Het weerzien met je maten op het Malieveld; het gevoel van thuiskomen. De waardering en erkenning komen keihard binnen, zijn bijna tastbaar. Dát is het gevoel van de Nederlandse Veteranendag.

Bronbeek

Normaal gesproken gaan de fitte bewoners van Bronbeek met de bus naar Den Haag, waar ze een gereserveerde plaats op de tribune op het Buitenhof hebben. Op de heenweg zij n de mannen enthousiast en luidruchtig – het uitje naar de Nederlandse Veteranendag behoort tot de hoogtepunten van het jaar – en op de terugreis is het stil door grote vermoeidheid. De thuisblijvers volgen de gebeurtenissen op de televisie in de gezamenlijke woonkamer, onder het genot van een hapje en een drankje. Dat zal dit jaar, net als vorig jaar, ook het geval zijn, maar dan met de voltallige bewonersgroep.

bronbeek-veteranen
V.l.n.r. Jan, Wim, Arjan, Leo, Gerard en Fred.

Doorn

Omdat we dit jaar opnieuw Veteranendag niet op de traditionele manier kunnen vieren, zijn de veteranen op de foto coronaproof in Doorn bij elkaar gekomen om toch een soort veteranendagmoment met elkaar te hebben. Centraal hierbij stond het hijsen van de veteranenvlag. Edo van den Berg bedacht en ontwierp de vlag al in 2005, maar het duurde tot 2019 voordat het dundoek officieel werd aangeboden aan minister van Defensie Ank Bijleveld. In coronajaar 2020 werd de veteranenvlag voor het eerst gehesen op het Malieveld, tijdens een officieuze ceremonie. ‘Een kippenvelmoment’, zegt Van den Berg. Hij kan niet wachten tot er weer een ‘normale’ veteranendag gevierd kan worden. En zijn doel is dat dan de veteranenvlag wappert in alle gemeenten in Nederland.

doorn-veteraneninstituut-veteranen
V.l.n.r: Soraya, Hans, Paul, Diana, Sander, Charlie, Rico, Rick, Manuela, Hans, Pascal, Edo, Ben en Michel.

Dutch Marines Rowing Challenge, Van Ghent Kazerne, Rotterdam

Deze oud-mariniers kunnen niet wachten tot ze hun sloep weer te water mogen laten en aan de riemen kunnen hangen. De sloep draagt de naam Zwarte Duivel en is een eerbetoon aan de mariniers die in de meidagen standhielden tegen de Duitsers bij de Rotterdamse Maasbruggen. De mannen roeien met en voor buddies met PTSS. Met marathonafstanden van 350 kilometer halen ze geld op om andere veteranen te helpen. Nu staat een virtual reality-studio voor EMDR-therapie op het verlanglijstje. Veteranendag is een van de hoogtepunten van het jaar, want het is een soort thuiskomen. De leden van de Dutch Marines Rowing Challenge weten elkaar daar altijd te vinden in de A-tent.

dmrc-veteranendag
V.l.n.r. Aad, Karel, Henk, Will, Peter en Gjalt.

KMAR Schiphol

Een mailtje van de brigadeadjudant was genoeg voor deze veteranen om zich enthousiast bij de fotograaf te melden. Een groot aantal van hen ging op missie tijdens een vorige functie bij bijvoorbeeld de landmacht. Veteranendag is hier op de werkvloer nog niet een groot onderwerp. Een enkeling draagt dan de witte anjer, de ander komt die dag niet werken, om naar Den Haag te gaan. Het is de grote wens van de brigadeadjudant om daar verandering in te brengen en deze foto is het startschot om ook hier een feest van Veteranendag te maken.

Marechaussee_schiphol_veteranendag
V.l.n.r. Sven, Dave, Sander, Roshan, Rory, Stefan, Robert, Mathijs, Jacob, Kristian, Bart, Amir en Ray.

Koninklijke Militaire School Luchtmacht Woensdrecht

Deze vier veteranen dragen de veteranenvlag als symbool van verbondenheid. Ze willen hiermee de toekomstige veteranen van het 130 Militaire Opleidingen Squadron bewustmaken van de veteranenstatus en van Veteranendag. Op de AMO wordt het veteraan-zijn steeds meer onderwerp van gesprek. In voorgaande jaren deden vanuit Woensdrecht veel actief dienende veteranen mee aan het defilé in Den Haag. Dat blijft voor de deelnemers toch het echte kippenvelmoment: het applaus dat door de stad galmt en het onder elkaar zijn met medeveteranen. Op die dag komt de waardering keihard binnen.

Woensdrecht_veteranenvlag_veteranendag
V.l.n.r. Patricia, Corné, Arjan en Marc.

Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders (SNVM), Vliegersmonument Zeewolde

Als er geen corona was, zouden de deelnemers aan de Veteranen Motorrit al een dag vóór Veteranen-dag op pad gaan. Onderweg naar het ontmoetingspunt, de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum, leggen ze dan een krans bij een monument. Het trekt altijd veel bekijks als de veteranen op hun imposante motoren komen aanrijden. Eenmaal op de kazerne overheerst de onderlinge verbondenheid: als motorrijder, als veteraan. Na het feest blijven alle ruim tweehonderd deelnemers overnachten op een veldbedje in de sporthal. De volgende ochtend gaan ze, normaal gesproken, in groepen naar Den Haag. Eerst naar ‘De Bijhorst’ voor koffie en hergroeperen, daarvandaan het laatste stuk naar de Koningskade om hun glorieuze entree op het Malieveld te maken. Vijfentwintig motorrijders rijden in gevechtstenue mee in het defilé. Ze staan te trappelen: volgend jaar zijn ze zeker weten van de partij.

Motorrit_snmv_veteranendag
V.l.n.r. René, Hayo, Hans, Willem, Toine, Richard, Helmut, Mike, Peter, Johan, Isaac, Wouter, Erwin, Ton, Jerry, Martin en Charlie.

Programma Nederlandse Veteranendag 2021

Door recente wijzigingen is het vermelde programma in de Checkpoint bijlage niet meer actueel. Kijk hier voor het laatste nieuws over het programma op Veteranendag.