Ereplek

Deel dit bericht:
Podcast over missies en bijzondere voorwerpen

In deze podcast vertellen veteranen over een specifiek voorwerp dat zij van een missie mee naar huis hebben genomen. Voor welke herinnering staat het voorwerp en waarom heeft het een ereplek in hun huis of hart?

hartvormige medaille aan een koord gemaakt van metaal

Libanonveteraan Hans vertelt over zijn verloren medailles en óók hoe hij ze inmiddels weer heeft teruggevonden. ‘Mijn tijd in Libanon heeft veel indruk op me gemaakt. Het heeft me verder geholpen in het leven’.

drie militaire medailles

Veteraan Henk was in 1994 en 1995 als dienstplichtige in Bosnië. De waterpijp is een typisch Bosnisch souvenir. Henk: het is net als een foto van een dierbare. Niet nadrukkelijk aanwezig, maar prettig om erbij te hebben’.

een waterpijp uit bosnie

Veteraan Frank vertelt over zijn deelname aan de MAPE-missie in Albanië. Hij nam een typisch Albaans souvenir mee naar huis: een bunkertje. Het land maakte veel indruk op Frank: ‘Ik ben blij dat ik er geweest ben. Ik check nog iedere dag hoe het weer is in Albanië’.

een stenen bunkertje uit Albanië

Veteraan Michelle ontmoette in Afghanistan de Amerikaanse sergeant Ken. Vlak voordat ze naar Pakistan werd gestuurd gaf Ken haar een handgemaakt, koperen paardje. Ze verloren elkaar uit het oog, maar echte liefde vergaat niet…

koperen beeldje van een paard

Veteraan Peter vertelt over de Noorse want die symbool staat voor zijn leven als marinier. Als hij naar deze wollen handschoen kijkt, denkt hij terug aan de vele wintertrainingen in Noorwegen.

een witte gebreide Noorse want

Veteraan Ab vertelt over de kogel die hij dag en nacht bij zich draagt. Eind 1994 in Bosnië, rakelings scheerden de kogels over zijn hoofd en eentje sloeg in in de scherfdeken in de zijkant van zijn auto.

huls van een kogel