Nederlandse D-day herdenking in Arromanches

6 juni 2019
Deel dit bericht:
Herdenking van de Nederlandse bijdrage aan de geallieerde invasie op 6 juni 1944.

Vanochtend waren we in Arromanches in Normandië bij de herdenking van de Nederlandse bijdrage aan de geallieerde invasie op 6 juni 1944.

75-jaar-d-day-herdenking-arromanches

Het plein in het dorpje werd in beslag genomen door een groot deel van het 17de Pantserinfanterie bataljon Garde Regiment Fuseliers Prinses Irene. De bataljonscommandant, luitenant-kolonel Haran Gorissen, verwelkomde de aanwezige Prinses Irene Brigade-veteranen Rudi Hemmes, Max Wolff en Karel Zwart en andere hoogwaardigheidsbekleders, onder wie Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten.

Bijleveld speechte: ‘We staan hier vandaag op een historische plek. Met drie mannen die hier zijn geweest, op dat beslissende moment, 75 jaar geleden. Rudi Hemmes, Max Wolff en Karel Zwart: veteranen van de Prinses Irene Brigade. Zij schreven in augustus 1944 mee aan de geschiedenis. Als jonge, moedige knapen. Nu zijn het wijze heren.’

75-jaar-d-day-herdenking-arromanches-prinses-irene-brigade-veteranen

De ceremonie werd muzikaal omlijst door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. De zon scheen uitbundig en het was warm op het plein. Na de plechtigheden werd het signaal Taptoe gespeeld, een minuut stilte in acht genomen en werd het Wilhelmus ten gehore gebracht.

75 jaar D-day

Dit artikel is onderdeel van het thema ’75 jaar D-day. Kijk voor meer artikelen en verhalen van veteranen op de themapagina ’75 jaar vrijheid’.

d-day-herdenking-75-jaar