D-day veteranen Hissink en Stritzko leggen krans in Den Helder

6 juni 2019
Deel dit bericht:
Herdenking van de invasie 75 jaar geleden.

Vandaag werd op Maritiem Vliegkamp de Kooy, Den Helder, de invasie van 75 jaar geleden herdacht met een kranslegging. Onder de aanwezigen waren twee veteranen van de Marine Luchtvaartdienst, André Hissink (99) en Camille Stritzko (93), die D-day bewust hebben beleefd.

d-day-herdenking-veteranen-stritzko-hissink
Foto's Koninklijke Luchtmacht

Beiden waren onderdeel van het 320 Squadron. André Hissink was navigator op de Mitchell B25-bommenwerper en is onderscheiden met het Vliegerkruis. Camille Stritzko was monteur van de Mitchell B25-bommenwerper. Zij legden bloemen voor én namens de D-day veteranen.

André Hissink: ”ik word wel geleefd deze dagen. Gisteren was ik samen met Camille Stritzko en premier Mark Rutte mee naar de herdenking in Portsmouth. Ik stond op het podium zij aan zij met andere geallieerde veteranen. Het applaus was geweldig. Dat ik zo lang kan vertellen over wat er is gebeurd, daar sta ik zelf van te kijken. Het is ook belangrijk”. Het begon al tijdens de KLM vlucht op weg van zijn huidige woonplaats in Canada naar Nederland: Hissink werd in de business class geplaatst en kreeg een warm welkom.

veteranen-hissink-stritzko-herdenking-75-jaar-d-day

75 jaar D-day

Dit artikel is onderdeel van het thema ’75 jaar D-day. Kijk voor meer artikelen en verhalen van veteranen op de themapagina ’75 jaar vrijheid’.

d-day-herdenking-75-jaar