De man die Nagasaki overleefde

14 juni 2019
Deel dit bericht:
Boek gebaseerd op de ervaringen van Dick Büchel van Steenbergen.

Gisteren overhandigde de Inspecteur-Generaal der Veteranen, Hans van Griensven, aan dhr. Dick Büchel van Steenbergen het eerste exemplaar van het boek ‘De man die Nagasaki overleefde’. Auteur Gregor Vincent baseerde het boek op de ervaringen van Büchel van Steenbergen in de Tweede Wereldoorlog.

Foto: Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht
Foto Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht

Dick Büchel van Steenbergen werd geboren in 1920, Nederlands-Indië. Als KNIL-militair wordt hij in 1942 gevangengenomen door de Japanners. Büchel van Steenbergen belandt uiteindelijk via zes kampen en vier helleschepen in Japan. Op de scheepswerven van Nagasaki wordt hij aan het werk gezet. Op 19 augustus 1945 is hij daar ooggetuige van de atoombomaanval: ‘ik zag die flits nog, heel helder, net als een flitsapparaat van een fototoestel, alleen dan sterker natuurlijk. En toen ben ik schijnbaar een beetje buiten bewustzijn geraakt om een of andere reden, want verder heb ik niets meer gehoord’.

Büchel van Steenbergen weet levend uit een grotendeels ingestorte fabriek te komen. Samen met zijn kameraden wordt hij vervolgens ingezet bij de reddingswerkzaamheden en het verzorgen van de gewonden. Toen de oorlog met Japan uiteindelijk voorbij was zou hij snel weer worden ingezet bij de dekolonisatiestrijd in Nederlands-Indië.

Inspecteur-Generaal der Veteranen Hans van Griensven over het levensverhaal van Büchel van Steenbergen: ‘hier past alleen respect. Respect voor zijn Moed, toewijding en veerkracht. Het zijn deze verhalen die veteranen kunnen vertellen en een inspiratiebron zullen zijn voor velen’.

Voor de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen heeft het Veteraneninstituut dhr. Büchel van Steenbergen geïnterviewd over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het interview is hier te beluisteren.

Foto: Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht