Defensie zegt vergoeding hulphond voor veteranen toe

24 december 2014
Deel dit bericht:
’Iedere militair verdient nazorg’

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft vandaag toegezegd dat Defensie gaat bijdragen in de kosten voor hulphonden voor veteranen. Dat deed zij naar aanleiding van een bezoek eerder deze maand aan het expertisecentrum van Hulphond Nederland in Herpen. Door gesprekken met veteranen en hun partners die een hulphond hebben werd duidelijk wat een hulphond betekent voor een veteraan met PTSS en zijn gezin.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert: “ik ben mij zeer bewust van de complexiteit van PTSS en hoop dat met mijn toezegging zoveel mogelijk veteranen met PTSS, die baat kunnen hebben bij een veteranenhond, er één kunnen krijgen. In Nederland leven enkelen duizenden veteranen met PTSS”.

Peter van Uhm, voormalig Commandant van de Nederlandse Strijdkrachten en ambassadeur Hulphond Nederland; “Het was een eer om de eerste veteranenhond in Nederland aan een veteraan met PTSS te overhandigen. Sindsdien heb ik de positieve effecten van deze bijzondere honden bij meerdere veteranen en hun families gezien. Ik dank de Minister van Defensie voor haar toezegging zodat wij samen met Hulphond Nederland meer veteranen kunnen gaan helpen”.

’Iedere militair verdient nazorg’

Vandaag vertelt de minister in de Telegraaf over hulphonden voor veteranen in een artikel over nazorg.

“Van de week was ik op bezoek bij Stichting Hulphond. Ik heb daar indringende gesprekken gevoerd met veteranen die blijvende schade hebben opgelopen tijdens hun uitzending, en met hun partners. Zij vertelden me: ik zit al jaren thuis, durf niet meer de straat op. En natuurlijk is er de psycholoog, de psychiater, maar als je in de beslotenheid van je angsten of agressie thuiszit, en als alleen vrouw of kinderen zorgen dat je nog enigszins een normaal leven hebt… het beslag dat dit legt op een gezin is enorm. Ik heb gezien dat een veteranenhond zo’n gezin kan ontlasten.”

„Die hond voelt de spanning bij zijn baas oplopen en geeft aan: tijd om naar buiten te gaan. De hond maakt ze wakker als ze nachtmerries hebben, gaat mee boodschappen doen en zorgt dat ze zich veilig voelen op straat. Hun partners vertelden me: dankzij de veteranenhond maak ik me geen zorgen meer als hij van huis is, want hij is met de hond. Een andere vrouw vertelde me: ik kan weer verder met mijn opleiding, want dankzij de hond durf ik hem alleen thuis te laten. De gesprekken waren zo overtuigend, dat ik meteen dacht: dit gaan we steunen.”

„Er is een hele tijd gediscussieerd over of de hond nou bijdraagt aan de genezing bij ptss. Die discussie kun je tot sint-juttemis voeren. Ik zeg: daar gaat het niet om. Natuurlijk helpt een hond niet iemand zomaar genezen van ptss, maar hij maakt voor een groep veteranen het leven met ptss wel draaglijker. Daarom zal Defensie het opleiden van veteranenhonden financieel ondersteunen.”

Het hele artikel is online te lezen op de website van de Telegraaf (publicatiedatum 24 december 2014).

Patrick Kaslander en zijn hulphond Vigo

Lees ook het artikel in Checkpoint over Patrick Kaslander (1971) en zijn hulphond Vigo. Een ingrijpende gebeurtenis tijdens zijn uitzending naar Afghanistan veroorzaakte bij hem PTSS. Patrick vertelt in het artikel hoe hij terugkijkt op deze gebeurtenis en hoe Vigo hem helpt zijn leven weer op de rails te krijgen.