Dodenherdenking Vrijheidspark Tilburg

15 mei 2020
Deel dit bericht:
Oud-marinier Pierre van Berkel blies de Taptoe op 4 mei 2020.

Oud-marinier Pierre blies de taptoe tijdens de Dodenherdenking in het Tilburgse Vrijheidspark. Na aandringen bij de burgemeester hoefde hij niet op zijn balkon te spelen, maar kon het bij het monument.

Pierre van Berkel (81), een geboren en getogen Tilburger, was in zijn diensttijd marinier. Hij leerde de signaalhoorn spelen op missie in Nieuw-Guinea. ‘Ik speelde voor mijn diensttijd bazuin bij de drumband van gymnastiekvereniging De Spartanen in Tilburg. Maar tijdens mijn verblijf in Manokwari leerde ik de signalen als reveille en de taptoe van een tamboer. Vervolgens werd ik overgeplaatst naar Kaimana. Daar was ik de enige tamboer. Best bijzonder, want normaliter moet je daar een brevet voor hebben.’

Sinds Pierre in 2002 van de mariniers een echte signaalhoorn kreeg speelt hij er regelmatig op. ‘De taptoe en The Last Post zijn uitingen van verdriet. Het doet iets met je, maar het is een mooi eerbetoon.’

Van Berkel is resoluut over het belang van herdenken: ‘Dat moet. Tot in lengte van jaren. De oma van mijn vrouw is Joods en heeft de oorlog overleefd. Die verschrikkingen, dat mogen we nooit vergeten. Ik word boos als mensen daar laconiek over doen.” Van Berkel realiseert zich dat 4 mei een unieke kans was om te spelen. ‘Ik ben er trots op. Volgend jaar is het een herdenking zoals we die gewend zijn en staat hier wellicht een ander te blazen. Maar als ze me vragen, dan kom ik. Ik blijf blazen zo lang ik kan.’