Draaginsigne Gewonden voor 91-jarige Bronbeekbewoner

7 juli 2017
Deel dit bericht:

Op donderdag 6 juli 2017 bracht de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), tevens inspecteur der veteranen en der reservisten, luitenant-generaal J.F.A.M. van Griensven, een kennismakingsbezoek aan het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem. Tijdens dit bezoek ontving de 91-jarige Indiëveteraan G. Hensbergen uit handen van de IGK het Draaginsigne Gewonden (DIG).

Hinderlaag

Hensbergen maakte deel uit van het 3e bataljon van het Garderegiment Grenadiers (3 GRG) en diende in de omgeving van Soekaboemi (West-Java). Op 28 februari 1949 ging een patrouille van vijf 3 GRG militairen en drie militairen van de inlichtingendienst van het KNIL op verkenning. Ze liepen in een hinderlaag, verschoten al hun munitie en moesten zich overgeven aan een grote overmacht. Enkele dagen later werden zij teruggevonden.  Alle acht waren gedood en de lichamen waren ernstig verminkt. Hensbergen kende ze allemaal persoonlijk;  drie van hen sliepen zelfs met hem op één kamer. Hij was betrokken bij de berging en het (her)begraven van de slachtoffers. De bergingsoperatie vond plaats onder vijandelijk vuur.  Deze ingrijpende gebeurtenissen maakten destijds veel indruk op hem en grijpen hem ook nu nog steeds sterk aan.

(Foto: William Moore)

Interviewcollectie Nederlandse Veteranen

Het Vi heeft de heer Hensbergen geïnterviewd in het kader van VIP (Veteranen Interview Project)-Bronbeek, waaraan meer dan dertig Bronbeekbewoners deelnamen. De interviews worden opgenomen in de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) en zullen te zijner tijd via de Vi-website te beluisteren zijn.