Eerbetoon voor veteranen van de Kathy Mijnen Party

15 maart 2019
Deel dit bericht:
Uitreiking duikcoin en maritieme EOD-speld.

Op woensdag 13 maart kregen vijf veteranen van de Kathy Mijnen Party, uit handen van luitenant-kolonel der mariniers Edwin Hofma, de duikcoin en de maritieme EOD-speld uitgereikt. De uitreiking vormt een hoogtepunt in de jarenlange zoektocht naar erkenning voor deze maritieme mijnenruimers.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog lagen er naar schatting 10.000 Duitse zeemijnen langs de Nederlandse kust, vooral Kathymijnen. Die waren speciaal bedoeld voor het uitschakelen van landingsvoertuigen in geval van een geallieerde invasie.

Door weer en wind
Na de bevrijding liep de scheepvaart gevaar door deze mijnen. De veelal zeer jonge mannen van de Kathy Mijnen Party werden in weer en wind met roeibootjes de zee op gestuurd om de mijnen te zoeken en op te blazen. Tot eind 1953 zochten zij langs de Nederlandse kust naar zeemijnen.

Interview mijnenruimer Guldemond
In 2018 interviewde het Veteraneninstituut een van de mijnenruimers, de nu 85-jarige Louis Guldemond, voor de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen. Guldemond vond het jammer dat het KMP-personeel nooit een officiële onderscheiding voor hun bijzondere diensten had gekregen. Dat is nu eindelijk gebeurd. Bij de uitreiking was Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer aanwezig, die daarmee het belang van erkenning en waardering voor deze veteranen onderstreepte.

Onderscheidingen
De ‘duikcoin’ wordt uitgereikt aan mensen die veel hebben betekend voor de duikgemeenschap. De ‘maritieme EOD-speld’ is voor mensen die werkzaam zijn binnen de Maritieme Compagnie van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.