Ereteken voor veteraan Leo Hendrikx

9 augustus 2019
Deel dit bericht:
Veteraan onderscheiden met Ereteken voor Orde en Vrede.

Gisteren ontving kapitein-vlieger bd. Leo Hendrikx het Ereteken voor Orde en Vrede uit handen van Kapitein KLU Ad Potters. Op verzoek van de decorandus vond de uitreiking in huiselijke kring plaats.

Bron: Comité ereschuld Onderscheidingen

Leo Hendrikx is Engelandvaarder, drager van het Kruis van Verdienste en voormalig Spitfire piloot. In april 1945 overleefde Hendrikx  een crash met zijn Spitfire; hij werd tijdens een gewapende verkenningsvlucht geraakt door Duits luchtafweergeschut. Vorig jaar ontving Hendriks hiervoor het Draaginsigne Gewonden (DIG).

 

 

Uit het onderzoek ten behoeve van het DIG kwam naar voren dat Hendrikx nog geen onderscheiding had ontvangen voor zijn inzet in Nederlands-Indië van 1947 tot 1948. Militairen van 3 krijgsmachtonderdelen en van het Koninklijk Nederlands-Indisch leger ontvangen het Ereteken voor Orde en Vrede als zij in Nederlands-Indië en de aangrenzende zeegebieden tussen 3 september 1945 en 4 juni 1951 ten minste 3 maanden in werkelijke dienst zijn geweest. Zo kreeg Leo Hendrikx gisteren alsnog de erkenning voor zijn bijdrage.

Voor de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen heeft het Veteraneninstituut Leo Hendrikx geïnterviewd over zijn ervaringen. Klik op de link om naar het verhaal van Leo te luisteren.