Generaal b.d. Ted Meines wordt ereburger Israël

25 augustus 2015

Verzetsheld luitenant-generaal b.d. Ted Meines (93) kan een nieuwe mijlpaal aan zijn imposante carriëre toevoegen. Naast verzetsstrijder, Indiëganger, mede-oprichter en voorzitter van Stichting Veteranen Platform, mag Meines zich sinds gisteren ook ereburger van de staat Israël noemen.

Meines, die tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen Joodse kinderen redde, ontving het certifcaat uit handen van Haim Divon, ambassadeur van Israël. Tijdens de ceremonie, die plaatsvond op landgoed de Zwaluwenberg roemde Divon zijn heldhaftigheid: “U bent een inspiratie voor een hele generatie. Een voorbeeld voor velen.”

Deel van Israël

Zelf was Meines duidelijk geëmotioneerd en aangedaan door alle aandacht. Voor hem was de uitreiking een bevestiging van de band die hij met Israël al langer voelt: “Tijdens de oorlog had ik de eer Joodse kinderen te mogen redden. Ik ben daardoor een deel van Israël.”

Generaal Meines:

Ik ben een deel van Israël.

Eremuur

De staat Israël eert niet-Joodse mannen en vrouwen die, met inzet van eigen leven en vaak ook dat van hun huisgenoten, Joden hebben gered. Aan hen wordt de eretitel ‘Rechtvaardigen onder de Volken’ uitgereikt, de hoogste Israëlische onderscheiding. Meines ontving deze onderscheiding in 1992. Zijn naam is bijgeschreven op de eremuur van Yad Vashem in Jeruzalem.

Bron: Defensie.nl