Herdenken en vieren blijft ook 75 jaar later betekenisvol

5 maart 2020
Onderzoek naar de toekomst van herdenkingsrituelen.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum deden tussen 2016 en 2019 gezamenlijk onderzoek naar de toekomst van herdenkingsrituelen. Een vraag die 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog steeds actueler wordt.

Uit het onderzoek, onder andere onder de doelgroepen jongeren, militairen, oorlogsgetroffenen en vluchtelingen, blijkt dat herdenken en vieren versterkt kunnen worden door rituelen en daardoor ook in de toekomst betekenisvol kunnen blijven.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de erecouloir als herdenkingsritueel erg gewaardeerd wordt door zowel veteranen als het publiek. Dit komt onder andere omdat de link met oorlog heel duidelijk is en het laat zien dat oorlog nog steeds realiteit is.

Over het algemeen blijkt uit het onderzoek dat het niet uitmaakt hoe oud iemand is of dat iemand in Nederland is geboren of een migratieachtergrond heeft; mensen reageren emotioneel tijdens de Nationale Herdenking. Ze voelen verdriet en boosheid, maar ook trots en inspiratie. Het kijken naar de Dodenherdenking lijkt weinig mensen onberoerd te laten.

De onderzoeksresultaten zijn vandaag aangeboden bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het onderzoeksproject had tot doel om de praktijk van herdenken en vieren te versterken.

Klik hier om een samenvatting van het onderzoek te lezen. De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.

4 en 5 mei

4 en 5 mei zijn voor veteranen indrukwekkende dagen. Op 4 mei vormen 60 veteranen de erecouloir tijdens de Dodenherdenking op de Dam. Op 5 mei wordt de vrijheid gevierd en gaan veteranen het land in om hun verhaal te vertellen. Meer weten over de activiteiten rondom 4 en 5 mei? Klik op onderstaande link voor alle informatie.