Herdenking 7 Decemberdivisie

8 december 2015
Deel dit bericht:

Vandaag vindt in Schaarsbergen de jaarlijkse 7 Decemberdivisie herdenking plaats. De 7 Decemberdivisie bestaat inmiddels niet meer, maar de Luchtmobiele Brigade zet de traditie voort.

Tot 2004 heeft de eerste Divisie 7 December bestaan en werden er militairen onder die naam uitgezonden. Toen de divisie dat jaar werd opgeheven, zette het Operationeel Commando (OpCo) de traditie voort. Een jaar later ging het OpCo op in het nieuwe Commando Landstrijdkrachten en nam de Luchtmobiele Brigade de traditie van de eerste Divisie over. 11 Luchtmobiele Brigade kreeg de toevoeging ‘7 December’ in haar naamvoering.

Met de 7 December Divisie zijn indertijd 18.544 militairen naar Indië uitgezonden. Het  merendeel van deze groep bestond uit dienstplichtigen die in 1925 waren geboren. Ze verbleven ruim 3 jaar in Indië. In de jaren 1946-1950 zijn onder dezelfde naam ook nog zes bewakingsbataljons ingezet.

In Indië kwamen  683 militairen van de 7 Decemberdivisie en de bewakingsbataljons om. In de periode 1993-2002 zijn er tien militairen van 1 Divisie ‘7 December’ gesneuveld in voormalig Joegoslavië en Eritrea. In Irak sneuvelden in 2004 twee militairen van het Operationeel Commando ‘7 December’ en negen militairen van 11 Luchtmobiele Brigade ‘7 December’ kwamen om in Afghanistan. Al deze gesneuvelde militairen worden bij de herdenking in Schaarsbergen herdacht.

Orde en veiligheid herstellen

De 7 Decemberdivisie dankte haar naam aan een speech die koningin Wilhelmina op 6 december 1942 in Londen hield voor Radio Oranje. In Nederlands-Indië was het toen al 7 december.  In die speech zette de koningin uiteen wat in haar ogen na de oorlog de grondslagen zouden moeten zijn voor een nieuwe verhouding tussen de delen van het rijk der Nederlanden onderling en binnen die verschillende onderdelen. Die basis zou bestaan uit: herstel van recht en veiligheid, en vernieuwing in vrij overleg.

De Eerste Divisie ‘7 December’ werd in 1946 – nadat Japan had gecapituleerd en Soekarno de Republik Indonesia had uitgeroepen – uitgezonden naar Indië om rust, orde en veiligheid te herstellen. De militairen kwamen daar terecht in een guerrillaoorlog met veel slachtoffers aan beide zijden. Het enorme land was onbekend terrein voor de meeste Nederlandse militairen en hun verhalen over hoe zij deze tijd hebben beleefd zijn zeer divers.

Luchtmobiel zet de herdenkingen voort

In Schaarsbergen staan we jaarlijks stil bij de inzet van alle militairen van de 7 Decemberdivisie, het Operationeel Commando en 11 Luchtmobiele Brigade en denken we aan alle kameraden – van het eerste uur in Indië tot en met de jongste garde vandaag de dag – die onder operationele omstandigheden zijn omgekomen in een eenheid met de naam ’7 december’.