Herdenking Prinses Irene Brigade in Normandië

5 juni 2019
Deel dit bericht:
Oud-strijders herdenken inzet en gesneuvelden.

Vandaag was het een minuut stil bij het monument van de Prinses Irene Brigade in Normandië. In augustus 1944 kwam de brigade in Arromanches aan land en verplaatsten zich naar het plaatsje Bréville. Enkele oud-strijders van de Prinses Irene Brigade herdachten hier de inzet van de brigade en de gesneuvelden bij het Château Saint-Côme.

75 jaar geleden was dit de plek van het hoofdkwartier van de brigade. In de avond van 14 augustus kwam deze hoger gelegen vlakte zwaar onder vuur te liggen. Wachtmeester Piet Lammers lag onder een boom een brief te schrijven, toen hij door granaatscherven dodelijk werd geraakt. Hij zou de eerste gesneuvelde van de brigade worden. Lammers was in Engeland onderkapelmeester van het muziekkorps van de Prinses Irene Brigade en componist van de Irenemars. Veteraan generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes noemt hem en alle anderen van de Brigade die niet meer aanwezig konden zijn in zijn toespraak. Tot slot legt hij samen met regimentscommandant luitenant-kolonel Haran Gorissen een krans bij het monument.

Een van de tradities van het regiment is de uitreiking van het oranje-blauwe (kleuren van het Koningshuis) invasie-fluitkoord. Dit koord wordt uitgereikt op plaatsen waar de brigade in actie is gekomen. Nieuwe fusiliers ontvangen het koord van oud-strijders en gaan vervolgens traditioneel te water om het koord nat te maken.

De 60 nieuwe fuseliers kregen vandaag in Arromanches hun koord onder grote belangstelling van hun kameraden van het regiment en de vele bezoekers en re-enacters, die in groten getale naar Normandië zijn gekomen voor de 75e herdenking van D-Day.

prinses-irene-invasiekoord-dopen-normandie

75 jaar D-day

Dit artikel is onderdeel van het thema ’75 jaar D-day. Kijk voor meer artikelen en verhalen van veteranen op de themapagina ’75 jaar vrijheid’.

d-day-herdenking-75-jaar