Het belang van het weerzien

5 december 2016
Deel dit bericht:

Stichting ‘Weerzien met Libanon’ organiseert sinds 2005 terugkeerreizen voor veteranen naar Libanon. Eind november was er een reünie bij De Basis in Doorn. Hiervoor was speciaal Libanees bier ‘ingevlogen’.

Voor een gehoor van zo’n honderd Libanonveteranen en enkele partners startte Chris Laarhoven, initiatiefnemer en organisator van Stichting ‘Weerzien met Libanon’, de reünie met een vrolijke terugblik op de twaalf terugkeerreizen die hij tot nu toe heeft georganiseerd. Plannen voor de toekomst had hij ook, zoals professionalisering, investering in humanitaire projecten en het opzetten van een Holland House. Laarhoven: “Eind april volgend jaar is er weer een terugkeerreis, dat wordt een hele bijzondere. Deze reis staat in het teken van ‘Herdenken en Vieren’. Er zijn nog een paar plekken vrij en wellicht gaan we in juni weer.”

img_0684

Goede herinneringen

Ook de scheidend ambassadeur in Libanon, Hester Somsen, was aanwezig voor een geanimeerd gesprek met Checkpoint-hoofdredacteur Fred Lardenoye. Onderwerp was o.a. de veiligheidssituatie op dit moment. Somsen: “Een op de drie inwoners in Libanon is vluchteling. Dat heeft een enorme impact op de samenleving, maar toch is het er relatief rustig.” Als verrassing sloot Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn zich via Skype aan bij het gesprek. Veteranen in de zaal stelden de voor hen meest relevante vraag: ‘Maakt het verschil dat we daar gezeten hebben?” Hester Somsen: “Volgens mij wel, veel kleine conflictjes worden nu gesust en in de kiem gesmoord of voorkomen. Er zijn natuurlijk veel verschillende landen ingezet, maar in Tyre hebben ze goede herinneringen aan de Nederlanders.”

Ander perspectief

Mooi en ingetogen was daarna de herdenking van de in Libanon gevallen kameraden, waarbij geestelijk verzorger Bart Hetebrij een toespraak hield over het belang van terugkeerreizen. Drie keer is Hetebrij mee geweest met een terugkeerreis naar Libanon, en in april gaat hij weer. Hetebrij: “Die veteranen zijn benieuwd of hun bijdrage nuttig is geweest en hoe het land er nu voor staat. Jongens die het destijds zwaar hebben gehad en voor wie Libanon als een rode draad door het leven loopt, komen vaak van zo’n reis terug met een ander perspectief, waardoor ze anders op hun vroegere uitzending terug kunnen kijken. Het belang van deze dag is dat zij elkaar weer ontmoeten en kunnen bijpraten.”

De reünie werd geheel in stijl afgesloten met een klinkend rondje Libanees bier en een uitgebreid Libanees buffet. Ook de kok heeft deze dag ongetwijfeld veel complimenten gekregen.