Ik...herinner het me

22 oktober 2019
Deel dit bericht:
Sommige dingen vergeet je niet

Sommige dingen vergeet je niet. Waarom je voor de krijgsmacht koos, de kameraadschap of een akelige periode. De indruk en de herinneringen blijven altijd.

Tekst: Eline Lubberts / Fotografie: Gerard Wessel

Annet Brekelmans (29)

Mali 2014, 2015

‘Ik sta op het punt om de dienst uit te gaan omdat ik een progressieve hartziekte heb. Ik vind het vreselijk, het was altijd mijn droom om militair te worden. Daar heb ik voor getraind, gestudeerd en geoefend. Ik had mijn tijd bij Defensie voor geen goud willen missen. Ik zal dan ook nooit vergeten waarom ik koos voor een carrière bij de luchtmacht en waarom ik het daar zo ontzettend naar mijn zin heb gehad.’

 

Ron Foppen (47)

Cyprus 1998

‘De kameraadschap en saamhorigheid – waar je veel veteranen over hoort spreken – is iets wat ik nu nog steeds mis. Niets kan die kameraadschap evenaren. Hoewel ik de tijdgenoten van de Koningscompagnie van toen nu niet vaak spreek, is het direct weer goed. Eigenlijk is het een soort tijdmachine: de tijd tussen toen en nu bestaat niet.’

Wim Sjerp (94)

Nederlands-Indië 1946-1950

‘Ik heb een rottijd gehad in Nederlands-Indië. De gevechten waren zwaar en de verliezen groot. Het was zo slecht geregeld: geen passende schoenen, afgekeurde Engelse geweren, amper munitie. Ik heb nooit onder woorden kunnen brengen wat die tijd daar met me gedaan heeft. Na afloop voelde ik me in de steek gelaten. Ik mis nog steeds het gevoel onze inzet gewaardeerd werd, dat wij belangrijk waren.’

 

Meer lezen?

Log in en lees deze editie in zijn geheel digitaal.