Indiëveteraan Verwey ontvangt Draaginsigne Gewonden

14 november 2017
Deel dit bericht:

Op maandag 13 november heeft de 90-jarige Cor Verwey – 70 jaar na dato – het Draaginsigne Gewonden ontvangen. Hij ontving het draaginsigne uit handen van Luitenant-kolonel Ton Linssen, de Nederlandse militair attaché in Canada, het land waar Verwey woonachtig is.

Verwey diende in voormalig Nederlands-Indië waar hij op 28 mei 1946 arriveerde. Hij hoorde bij het Bataljon Regiment Stoottroepen en werd ingezet op het eiland Sumatra. Op 2 december 1946 maakte hij deel uit van een konvooi van acht vrachtwagens die proviand moest vervoeren van Belawan naar Medan, Noord-Sumatra.

Aanval  

Het konvooi was ongeveer halverwege de route, toen de militairen van twee kanten beschoten werden. De luchtmacht schoot met Mustangs te hulp om het konvooi te ontzetten. Tijdens de actie werd de toen 19-jarige Verwey in de rug getroffen door een afgeketste kogel. Deze kogel kreeg door de afketsing een dumdumeffect en zorgde voor een grote wond en hevig bloedverlies bij Verwey.

Leven gered

Verwey werd gestabiliseerd en vervoerd naar het hospitaal in Medan, waar hij geopereerd werd door dokter Prins. Door bloedtransfusies toe te passen wist dokter Prins het leven van Verwey te redden. Na een verblijf van negen maanden in het hospitaal in Medan, werd hij op 7 augustus 1947 met een hospitaalschip naar Nederland vervoerd om verder te kunnen herstellen in het Militaire Hospitaal. Verwey werd voor 100% afgekeurd, is nog altijd onder medische behandeling heeft dagelijks nog veel pijn.

Bekijk hier de beelden van de uitreiking

Over het draaginsigne

Veel landen kennen gewondenmedailles voor militairen. Nederland is echter het enige land ter wereld dat als erkenning van psychisch letsel aan militairen en veteranen een dergelijke decoratie toekent. Het Draaginsigne Gewonden is een zichtbaar teken van respect voor en dank aan hen die tijdens oorlogen of vredesmissies lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt. Sinds 1990 is het draaginsigne aan ruim 5.000 veteranen toegekend. Dat is minder dan 1% van alle Nederlandse militairen die tijdens oorlogen en vredesmissies zijn ingezet. Dat maakt het DIG nog unieker en waardevoller. Het zilveren, kruisvormige draaginsigne bestaat uit een horizontale balk met de Latijnse spreuk “vulneratus nec victus”, oftewel ‘gewond, maar niet verslagen’.

Hier lees je meer over het draaginsigne gewonden