Op 28 januari 2021 organiseerde het Nederlands Veteraneninstituut, in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten, een online inspiratiebijeenkomst voor lokale en regionale veteranenactiviteiten. Hieronder delen we interessante reacties en best practices vanuit verschillende gemeenten én kun je alles sessies terugkijken.
Paul Hoefsloot, directeur-bestuurder van het Nederlands Veteraneninstituut, vertelt over het samengaan van verschillende veteranenorganisatie(s) en wat dit betekent voor gemeenten.
Wat zijn de mogelijkheden voor erkenning en waardering van veteranen in jouw gemeente via het (online) onderwijs? Het Nederlands Veteraneninstituut biedt verschillende soorten lesmateriaal aan. Bijvoorbeeld het programma Veteraan in de Klas of de muziekvoorstelling The Battle. In deze sessie vertellen oud-marinier en vrijwilliger van Veteraan in de Klas Siege Postuma en woordvoerder van het campagneteam van de Nederlandse Veteranendag Koos Sol, over de mogelijkheden.
Hoe zorg je voor veteranen in je gemeente? Hoe zorg je ervoor dat eenzame veteranen in contact blijven wanneer inloophuizen en ontmoetingscentra gesloten zijn? Hierover praten we met Geestelijk Verzorger Marco Spies en voorzitter van Veteranen Hart van Brabant Pim van der Velden. Marco vertelt wat je als gemeente kunt doen in de zorg voor veteranen en Pim van der Velden geeft voorbeelden uit de praktijk over de omgang met veteranen vanuit de gemeente.
Hoe kan je als gemeente een Witte Anjer Perkje als eerbetoon aan je veteranen aanleggen? Ambassadeur voor de Witte Anjer Perkjes Pascal van der Voort vertelt meer.
Er zijn verschillende online mogelijkheden om je veteranen te eren. Bijvoorbeeld met de inbreng van de Militaire Muziek in de Krijgsmacht. In deze sessie kijken we naar verschillende mogelijkheden om een online bijeenkomst te organiseren. Hoe doe je dat en waar moet je rekening mee houden?
Zelfs in een tijd met beperkende corona maatregelen is er een hele ‘toolkit’ aan fysieke (offline) mogelijkheden die door gemeenten kan worden ingezet voor de erkenning & waardering van veteranen. Wat dat precies inhoudt hoor je in deze sessie.
Waar is vanuit de gemeenten behoefte aan? Wat zijn de goede en succesvolle voorbeelden die de afgelopen jaren hebben gewerkt? In deze sessie kijken we naar best practices uit verschillende gemeenten samen met Margret Bleker, activiteitencoördinator bij het Nederlands Veteraneninstituut.
Veel tips werden uitgewisseld over het checken van de adressen van de veteranen om bijvoorbeeld attenties te kunnen versturen. Sommige gemeentes controleren met de hand de adressen van de veteranen. Andere gemeentes hebben bijvoorbeeld eerst aan veteranen gevraagd of ze iets wilden ontvangen en vervolgens hun telefoonnummers opgevraagd. Ook stuurde een andere gemeente een enquête uit naar de veteranen die bij hun bekend waren. Veteranen die reageerden, konden ook hun adres en telefoonnummers opgeven. Tot slot deed de afdeling belasting van een andere gemeente een check op check op de BSN-nummers van veteranen.