Inzet Curacaose Rode Kruiskolonne gewaardeerd

23 december 2014
Deel dit bericht:

Op 11 december, precies 70 jaar geleden nadat de Curaçaose Rode Kruiskolonne Curaçao verliet, is een deel van deze colonne erkend en gewaardeerd voor hun hulp aan veteranen en het volk in de Indische Archipel in de periode 1944 – 1947. Uit handen van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, Commandeur Lodder, en in aanwezigheid van de Tweede Waarnemend Gouverneur van Curaçao, mevrouw. drs. N.C. Römer-Kenepa, ontving de heer Manrique Perigault Monte een oorkonde.

De heer Perigault Monte vormde samen met Juan Antonio Onofre Bikker, Humphrey Reinier Narain, John Donaldo Stokkel, Juan Battiste Wix en Ewald Woiski een deel van de zogeheten Curaçaose Rode-Kruiscolonne die in 1944 via Amerika en Australië naar de Indische archipel reisde. Later werden zij ingezet in onder meer Nederlands Nieuw-Guinea en op Java.

De Curaçaose Rode-Kruiscolonne

In december 1944 vertrokken vanaf Curaçao 27 leden van de Curaçaose Rode-Kruiscolonne (Transportcolonne) onder onderluitenant P. Rietkerk via Amerika en Australië naar Nederlands-Indië. Zij reisden samen met 15 leden van het vrouwelijk corps Stads- en landwachten in Suriname, aangevuld met drie vrijwilligsters van Aruba, Curaçao en Suriname, onder commandante A. Stahel-Jordi. De laatste groep was bestemd voor het Vrouwelijk Hulpcorps in Nederlands-Indië. De leden van de Transportcolonne hebben op verschillende plaatsen in de Indische archipel (medische) assistentie verleend: zorg voor militairen en lokale bevolking in heroverde gebieden, transport van medicamenten, opbouw (nood) ziekenhuizen enzovoorts.

Oorkonde Rode Kruicolonne

De uitgereikte oorkonde als bewijs van erkenning en waardering voor de inzet van de Rode Kruiscolonne