Jaaike Brandsma en De Gewonde Soldaat

15 januari 2020
Deel dit bericht:
‘Het gaat er niet om hoe je valt, maar hoe je weer opstaat.’

Bij een zelfmoordaanslag in Deh Rawod (Afghanistan) raakt Jaaike zwaargewond. Met een flinke dosis doorzettingsvermogen en levenslust bouwt ze haar leven weer op. ‘Het gaat er niet om hoe je valt, maar hoe je weer opstaat.’

In Checkpoint vertelt Brandsma hoe ze met haar peloton van het 42 Pantserinfanteriebataljon op patrouille gaat naar Deh Rahwod. Op de bazaar blaast iemand zichzelf op, op anderhalve meter afstand van Brandsma. Al snel is duidelijk dat haar been niet te redden is. Brandsma wil snel terug naar haar mannen in Afghanistan. In de revalidatiekliniek realiseert ze zich dat ze niet terug kan als militair.

Ze besluit haar ervaringen te gebruiken om andere gewonden te helpen. ‘Ik was in Afghanistan een van de eerste Nederlandse gewonden. Toen Marc van der Kuilen zijn benen verloor, ben ik naar hem toegegaan en heb hem verteld wat hij kon verwachten, hem tips gegeven en gezegd dat hij ook zonder benen nog heel veel zou kunnen.’

De Gewonde Soldaat
Er ontstaat een innige vriendschap. Van der Kuilen zit nu samen met Brandsma in het bestuur van de vereniging De Gewonde Soldaat, die ze met een aantal jongens heeft opgezet. De leden van de vereniging De Gewonde Soldaat zijn mannen en vrouwen die lichamelijk of psychische blijvend letsel opgelopen als gevolg van inzet als militair onder buitengewone of daarmee vergelijkbare omstandigheden.

Samen bezoeken ze gewonden, verzamelen kennis en zetten zich in voor erkenning en waardering voor deze doelgroep. De vereniging groeit in korte tijd uit tot een thuisbasis voor gewonden en hun familie, initieert de deelname van Nederland aan de Invictus Games en regelt de fondsen voor een familiekamer in het Centraal Medisch Hospitaal.

De vereniging wil meer bekendheid geven aan de veteraan en aan de gewonde veteraan in het bijzonder. Dat doet De Gewonde Soldaat onder meer door presentaties te geven aan het bedrijfsleven over leiderschap en doorzettingsvermogen en door deelname aan sportactiviteiten zoals Mudmasters. De leden van De Gewonde Soldaat willen ervaringen en succesverhalen delen met de samenleving en gebruiken om anderen te motiveren.

Meer weten? Ga naar www.degewondesoldaat.nl

Meer lezen?

Log in en lees deze editie in zijn geheel digitaal.

checkpoint-cover-januari-2020