Jeffrey Broere herdacht en geëerd

30 maart 2020
Deel dit bericht:
Kranslegging bij gedenksteen Jajići.

Op zondag 29 maart heeft burgemeester Sead Džafić van Jajići (Noordoost-Bosnië) kransen gelegd op de gedenksteen voor Jeffrey Broere. Het was de 25ste sterfdag van Broere, die op 29 maart 1995 in Jajići als beroepsmilitair omkwam door mortier- of artillerievuur. Broere stierf enkele dagen voor zijn 21ste verjaardag.

herdenking-jeffrey-broere-dutchbat

Broere is één van de twee Nederlandse militairen die niet terugkeerde van Dutchbat 3, het bataljon dat in de eerste helft van 1995 in Bosnië diende in het kader van de vredesmissie UNPROFOR. De andere militair is Raviv van Renssen, die op 8 juli 1995 bij de val van Srebrenica omkwam. Ook voor Van Renssen is lokaal een gedenksteen opgericht.

De gedenksteen voor Jeffrey Broere is opgericht door de bewoners van Jajići. De burgemeester onderstreepte dat zij dat deden omdat Nederlandse observatieposten in de oorlog vaak onder vuur werden genomen, en zij zich Broere herinneren als de man die zijn leven gaf voor hun plaats Jajići, hun gemeente Kalesija en voor hun land Bosnië en Herzegovina.

De burgemeester legde kransen namens het lokale bestuur en namens de Nederlandse ambassade.

1 / 1