Koepelorganisatie voor Limburgse veteranen

4 februari 2021
Deel dit bericht:
In Roermond is het officiële startsein gegeven voor de nieuwe provinciale organisatie.

Limburg telt 10.000 tot 15.000 veteranen en 20 tot 25 organisaties van en voor de ex-millitairen. De provincie heeft zelf het initiatief genomen voor de nieuwe koepel. De Stichting Koepel Veteranen en andere Geüniformeerden Organisaties in Limburg (SKVGOL) moet voor meer slagkracht zorgen zowel naar binnen als naar buiten toe.

Het officiële startsein voor de SKVGOL werd gegeven bij het Nationaal Monument voor Vredesoperaties. De voorzitter van de nieuwe organisatie – de Valkenburgse wethouder Claudia Bisschops – kreeg symbolisch het boek ‘Als vrede je missie is’ overhandigd. Ook burgemeester Rianne Donders van Roermond was bij de korte ceremonie aanwezig.

Burgemeester Donders stelt er ‘trots op te zijn dat veteranenstad Roermond de thuisbasis wordt van de nieuwe koepelorganisatie. Zij verwijst daarvoor naar de grote groepen veteranen die jaarlijks naar Roermond komen tijdens de Nationale Indië-herdenking en naar de Limburgse Veteranendag. Die vindt sinds 2004 ieder jaar plaats.

De stichting is ook bedoeld voor de ‘anders-geüniformeerden’. Hierbij gaat het onder andere om politieagenten en brandweermannen die ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. “We staan zichtbaar in de maatschappij voor en door veteranen en (oud-) geüniformeerden”, stelt voorzitter Bisschops van SKVGOL. “We maken ons sterk voor erkenning, waardering en respect voor hen, alsmede hun thuisfront.”