Mariniersmuseum

Deel dit bericht:

Het Mariniersmuseum heeft een frisse interactieve inrichting en daagt jong en oud uit zich voor even marinier te voelen. Op de derde etage word je als bezoeker meegenomen naar de oprichting van het Korps Mariniers in 1665 tot aan de Koude Oorlog en ervaar je daarbij het dagelijks leven van een marinier. Het wereldwijd verdedigen van de landsbelangen is al eeuwenlang de opdracht van het Korps Mariniers.

Met diverse acties van vroeger en nu illustreert het museum waarom Qua Patet Orbis (zo wijd de wereld strekt) ook nu nog de marinier typeert. Dit is zeker ook te zien in de introductiefilm. Met behulp van actief-dienende mariniers, re-enactors, beeldmateriaal van recente oefeningen en missies, én de nieuwste digitale effecten is er een – volgens regisseur en producer Christiaan Kuipers – “moddervette” film gemaakt. In enkele minuten wordt duidelijk wat een marinier is en waar hij voor staat. Een glansrol is weggelegd voor de spoorweghefbrug “De Hef” in Rotterdam, die in de film het decor vormt voor de strijd om de Maasbruggen in de meidagen van 1940.

Met de schenking van een model van Zr.Ms. Johan Wit, door de Stichting Vrienden van het Mariniersmuseum aan de Stichting Historische Verzameling Korps Mariniers, is de basispresentatie compleet. Naast dit zeer gedetailleerde scheepsmodel hebben bijzondere collectiestukken, waaronder bruiklenen van het Rijksmuseum, hun weg gevonden naar het museum. Zo kan de bezoeker een originele hoed van een zogenaamde “hoedjesman” uit 1817 zien en een sabel die gebruikt werd aan boord van de kanonneerboot van Van Speijk.

De presentatie ‘Eenheid in Uruzgan’ gaat over de inzet van mariniers in Afghanistan. In deze tentoonstelling op de 2de verdieping van het museum, zijn persoonlijke verslagen te zien die een beeld geven van hoe het er in Uruzgan aan toe ging. Het programma ‘Een dag uit het leven van een marinier’ laat de dagelijkse werkzaamheden van de mariniers ter plaatse zien. Tevens kijken vijf mariniers terug op hun uitzending naar Uruzgan en vertellen openhartig over wat hen daar is overkomen. Een indrukwekkende presentatie die een bezoek aan het museum zeker waard is!

Openingstijden en prijzen:
dinsdag t/m vrijdag 10:00 tot 17:00 uur
zaterdag en zondag 11:00 tot 17:00 uur
Wij zijn gesloten op: Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag, Koningsdag
Tijdens schoolvakanties van de regio midden zijn wij op maandag open.
Check de website voor actuele informatie.

Volwassenen:  €7,50
Kinderen 4 t/m 12 jaar:   €5,00
Museumkaart, Rotterdampas:  gratis
Defensie-, Veteranen-, MOD-, vrienden- en ICOM pas:   gratis

Wijnhaven 7-13
3011 WH Rotterdam