Veteranenmonument Hoorn

Deel dit bericht:

Het idee voor een monument komt oorspronkelijk van Indiëveteraan Johan Schaafsma die een groep omgekomen Hoornse militairen wilde eren.

Het toenmalige organisatiecomité voor de lokale Hoornse Veteranendag adviseerde om een monument voor alle Nederlandse veteranen en omgekomen militairen op te richten. Hiermee zou iedereen die iets met hen heeft in Hoorn een gedenkplek kunnen vinden. Naar aanleiding daarvan werd met een burgerinitiatief aan de gemeente gevraagd om het Veteranenmonument te realiseren. De gemeente heeft dit van harte overgenomen en aan het organisatiecomité Veteranendag gevraagd om het Veteranenmonument te realiseren. Naar aanleiding hiervan is het organisatiecomité opgegaan in de stichting Veteranen Hoorn.

Het Hoornse Veteranenmonument op het Oostereiland heeft als doel om veteranen en burgers bij elkaar te brengen. Het kunstwerk van Frank Halmans, dat op 22 juni 2013 onthuld werd, bestaat uit acht bankjes met koffers en plunjebalen. Het staat symbool voor: op reis gaan, weer thuiskomen en je ervaringen meenemen in je leven.

Iedereen die iets met veteranen heeft is welkom om bij het Veteranenmonument te gedenken of om daar met anderen in gesprek te gaan.