Minister Bijleveld maakt kennis met veteranenorganisaties

25 januari 2018
Deel dit bericht:

Donderdag 25 januari bezocht de minister van Defensie, Ank Bijleveld-Schouten, de veteranenorganisatie die gehuisvest zijn in het gebouw van de Basis in Doorn. De vijf organisaties introduceerden haar in het ‘veteranendossier’ en ze sprak met een zorgcoördinator en medewerkers van het Veteranenloket.

De BNMO, het Veteraneninstituut, het Veteranen Platform, het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen en stichting de Basis brachten de minister op de hoogte van de ins en outs van het veteranendossier.

Daarna maakte de bewindsvrouw een rondgang door het gebouw en sprak informeel met medewerkers van de organisaties. Zij lieten bijvoorbeeld zien hoe het Veteranenloket te werk gaat als een veteraan belt met een vraag rondom zorg of bepaalde diensten.

Waardering

De minister ziet ernaar uit om met het veteranendossier aan de slag te gaan. “Veteranen gaan mij aan het hart. Het gaat om een grote groep. Mannen en vrouwen die hebben gestreden voor de waarden waar wij voor staan. Dat je daar waardering voor uitspreekt, vind ik belangrijk. Dat kan ook het besef vergroten, juist in onze maatschappij, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat is lang niet altijd makkelijk over te brengen, maar met de verhalen van onze veteranen kun je dit goed voor het voetlicht brengen. In die zin zijn het onze ambassadeurs.”

Ook het feit dat ze vanuit haar vorige functies ervaring heeft met veteranen, maakte dat ze zich graag voor deze groep wil inzetten. “Als burgemeester van de gemeente Hof van Twente bezocht ik regelmatig regionale en lokale veteranendagen. Het zijn allemaal mensen met een bijzonder DNA. Ze zetten zich met passie in voor de samenleving.”