Minister Hennis-Plasschaert ontvangt meidagen boek

15 juni 2015
Deel dit bericht:
"Groot applaus voor de helden van toen"

Op maandagmiddag 15 juni nam minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert op het Veteraneninstituut het eerste exemplaar van het boek ‘Militaire ooggetuigen. De strijd in mei 1940’ in ontvangst.

Auteur Gielt Algra sprak de aanwezigen toe: ”Mensen van negentig plus zijn eerlijk. Ik had al zoveel gelezen over de meidagen, maar deze verhalen kende ik niet.” Algra koos voor interviews uit de interviewcollectie van het Veteraneninstituut die een indringend beeld geven van wat zich in de meidagen voor, tijdens en direct na de gevechten heeft afgespeeld.

Te oud, traag en te weinig materieel
Drie meidagenveteranen vertelden op het podium over hun ervaringen. Veteraan Van der Burgh blikte terug: “Ik zag een Duitse parachutist liggen. Het eerste lijk van mijn leven. Morsdood. De hersens lagen ernaast. Daarna zag ik honderden gevallen van militairen die dood zijn gegaan.”

IMG_9975 2

Aan veteraan Hellendoorn werd gevraagd wat hij aan de volgende generaties wilde meegeven: “Ik zeg het niet omdat de minister er is, maar we hadden materieel dat te oud, te traag en te weinig was.

We mogen nooit laten gebeuren dat de vrijheid bedreigd wordt en dat we er niets aan kunnen doen.”

Eerbetoon
Minister Hennis-Plasschaert sloot aan bij de woorden van Hellendoorn: “Meer geld is noodzakelijk. Ik neem uw woorden mee naar het Binnenhof.” Vervolgens sprak ze de veteranen warm toe: “U heeft niet alleen met ons gedeeld wat u heeft meegemaakt maar ook hoe u dit destijds heeft beleefd, hoe u erop terugblikt en wat het voor u in uw verdere leven heeft betekend. U leert ons wat oorlogs- en uitzendervaringen voor een militair, een veteraan, betekenen. Toen en nu.”

IMG_9990 bijgewerkt

Ervaringen die van onschatbare waarde zijn om ons veteranenbeleid vandaag de dag vorm te kunnen geven. En ik vind het zeer bijzonder dat u – ondanks uw hoge leeftijd – hier aanwezig bent.

Dat we u in de ogen kunnen kijken, en beseffen dat u die oorlog, met diezelfde ogen heeft moeten aanschouwen. En meer dan dat.

Dit boek is in de eerste plaats dan ook een eerbetoon aan u. Uw verhaal motiveert, fascineert en inspireert. Een heel groot applaus voor de helden van toen!”

Algra putte bij het schrijven van ‘Militaire ooggetuigen. De strijd in mei 1940’ uit de digitale Interviewcollectie Nederlandse Veteranen van het Veteraneninstituut. De collectie bestaat in totaal uit verhalen van ruim duizend veteranen van tientallen oorlogen en vredesmissies die tussen 2006 en 2014 zijn geïnterviewd.