Nederlands-Indië

Deel dit bericht:
Informatie over het Indië-onderzoek

Op 17 februari 2022 zijn de resultaten bekendgemaakt van het onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950. Het onderzoek is uitgevoerd door het het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies.

 

 

 

nederlands-indie

Het Indië-onderzoek

Publicaties online lezen en bestellen

De eerste vijf publicaties die voortkomen uit het onderzoek zijn online te lezen via onderstaande links. Ook is er een samenvatting van de resultaten beschikbaar.

Alle publicaties zijn te bestellen via de uitgeverij Amsterdam University Press. U kunt bij uw plaatselijke bibliotheek naar de boeken vragen, zodat die eventueel worden aangeschaft voor uitleen.

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over het Indië-onderzoek? Bekijk hieronder het overzicht van veelgestelde vragen. Staat het antwoord er niet tussen? Neemt u dan contact op met het Veteranenloket via 088 334 00 00 of info@veteranenloket.nl.

Neem contact op met het Veteranenloket via 088 334 00 00 of info@veteranenloket.nl.

In dit persbericht kunt u de reactie lezen van het Nederlands Veteraneninstituut op de uitkomsten van het onderzoek. Of lees de uitgebreide formele reactie op het dekolonisatie-onderzoek. Lees hier onze reactie op de toespraak van minister-president Rutte.

Op 14 december 2022 stuurde minister-president Mark Rutte de Tweede Kamer een uitgebreide reactie op de bevindingen van het meerjarige Indië-onderzoek. Lees hier het standpunt van het NLVi over deze reactie.

De livestream van 17 februari, waarin de onderzoekresultaten gepresenteerd werden, is hier volledig terug te kijken.

Kijk voor inhoudelijke vragen over het onderzoek op de pagina veelgestelde vragen van het onderzoeksprogramma.

Checkpoint bijlage – Meningen over het onderzoek

Voor een speciale bijlage van Checkpoint magazine verzamelden we verschillende meningen over het Indië-onderzoek en vroegen we een aantal veteranen wat zij ervan vinden. Bekijk de bijlage ‘Indiëonderzoek in perspectief‘.

Brieven voor Indiëveteranen

Boek Nederlands-Indië: Militaire Ooggetuigen

Ruim 100 verhalen van Indiëveteranen zijn terug te vinden in het boek ‘Militaire Ooggetuigen: Nederlands-Indië 1941-1949. Beleving, terugblik en doorwerking‘. Er wordt beschreven hoe veteranen de strijd tegen Japan en de dekolonisatieoorlog daarna beleefden. Ook wordt er ingegaan op hoe het hen verging na terugkomst in Nederland. Naast de indrukwekkende verhalen bevat het boek veel beeldmateriaal, waaronder een aantal niet eerder gepubliceerde foto’s.

De interviews komen uit de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen. De auteurs, Gielt Algra, Jacco Duel, Martin Elands, Jos Groen, Yvon de Reuver, Marjolein van der Werf en Jeoffrey van Woensel, werken bij het Expertisecentrum van het Nederlands Veteraneninstituut. Rein Bijkerk werkt als zelfstandig historicus.

boekomslag-indie-militaire-ooggetuigen

Verhalen van Indiëveteranen

In 1948 ging veteraan Jeu Levels voor ruim twee jaar naar Indië. Hij denkt nog vaak terug aan de kameraadschap die hij in zijn Indië-jaren heeft ervaren. Maar hij heeft ook last gehad van zijn tijd in Indië.

Veteraan De Rijk kwam eind augustus 1948 aan in Nederlands-Indië. ‘Er is actie zeiden ze, we gaan ergens heen maar waarheen wist je niet.’

Luister naar het interview met veteraan Henk van Dalen. Hij gaat in op diverse oorlogsbelevingen en de inlichtingendienst op Midden-Java.

indië veteranen

In 2020 spraken we naar aanleiding van het toen nog lopende Indië-onderzoek met Indiëveteranen Gerard van der Lee, Goos Blok en Ad Jansen.

nederlands-indie