Het Indisch Herinneringscentrum houdt de herinnering levend aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, de daaropvolgende Bersiap, dekolonisatie en migratie.

Van 1942-1945 werd het toenmalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, bezet door Japan. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Twee dagen na de capitulatie riepen de Indonesische leiders Soekarno en Hatta de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. Nederland besloot te proberen zijn gezag, dat het tijdelijk kwijt was geraakt tijdens de bezetting, met militaire middelen te herstellen om zo een geleidelijk dekolonisatieproces af te dwingen. Op deze pagina vind je informatie over herdenkingen en lees je verhalen van veteranen tijdens de Japanse bezetting en de periode na de Tweede Wereldoorlog.
Nationale Herdenking 15 augustus 2020
Jaarlijks worden op 15 augustus, bij het Indisch Monument in Den Haag, alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Vanwege de coronamaatregelen vindt de herdenking dit jaar plaats in besloten kring. De herdenking is live te volgen op TV van 12.20 tot 13.30 uur via NPO1, of online via NPO Start of de Facebookpagina van de NOS. Klik hier voor meer informatie.
Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg 29 augustus 2020
Herdenking waarbij wordt stilgestaan bij alle slachtoffers van de Dodenspoorwegen. De herdenking is niet te bezoeken, maar kan vanaf 14.00 uur live gevolgd worden via YouTube. Klik hier voor meer informatie.
Herdenking Nationaal Indië-monument Roermond 5 september 2020
Met deze herdenking wordt stilgestaan bij de omgekomen militairen die in de periode 1945-1962 het Nederlands koninkrijk hebben gediend in voormalig Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea. Vanwege de coronamaatregelen vindt de herdenking dit jaar plaats in besloten kring. De herdenking wordt in samenwerking met L1, de provinciale radio en televisiezender van Limburg, live uitgezonden. De herdenking is vanaf 13.45 uur rechtstreeks te volgen via L1 en ook live via L1 Facebook. Klik hier voor meer informatie.
Het Indisch-Moluks Netwerk Politie ondersteunt ieder jaar bij de 15 augustus herdenking bij De Basis in Doorn. Door de coronamaatregelen kan de bijeenkomst dit jaar helaas niet plaatsvinden. Om toch samen te kunnen herdenken namen zij een indrukwekkende video op, met persoonlijke verhalen, om stil te staan bij de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
Sinds 2015 heeft de nationale herdenking 15 augustus 1945 een eigen herdenkingssymbool: de Melati, de Indische Jasmijn. Het is een symbool van respect, betrokkenheid en medeleven. De Melati is een typisch Indische bloem. Het is een bloem uit het moederland die in Nederland maar moeilijk kan gedijen. Zoals de geur een lang vergeten herinneringen oproept, zo staat de afbeelding van deze bloem symbool voor het niet-vergeten.
Op de themapagina 75 jaar vrijheid zijn veel verhalen te lezen van veteranen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië dienden.
Het Indisch Herinneringscentrum houdt de herinnering levend aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, de daaropvolgende Bersiap, dekolonisatie en migratie.
Museum Bronbeek is het museum van het koloniale verleden van het Koninkrijk der Nederlanden. Centraal staat de geschiedenis van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en zijn tegenstanders. Museum Bronbeek wil de kennis en het bewustzijn van het Nederlandse koloniale verleden vergroten en hiervoor belangstelling wekken.
Op de website van het Ministerie van Defensie is de tijdlijn te bekijken, met een overzicht van gebeurtenissen in de periode 1945-1949.
Luister naar de verhalen van veteranen die in Nederlands-Indië hebben gediend.
In deze documentaire vertellen Nederlandse oud-krijgsgevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Birma-Siamspoorweg werkten. Tijdens een pelgrimsreis vertellen zij over de aanleg van de spoorlijn tussen Birma en Thailand en de ontberingen die zij als krijgsgevangenen van de Japanners moesten doorstaan.
Tentoonstelling in het Museon, tot 1 november 2020 te bezoeken. Centraal in de texpositie staat een selectie van ruim vijftig tekeningen, stuk voor stuk gemaakt in gevangenschap.