Nederlands-Indië

Deel dit bericht:
Tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna.

Van 1942-1945 werd het toenmalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, bezet door Japan. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Twee dagen na de capitulatie riepen de Indonesische leiders Soekarno en Hatta de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. Nederland besloot te proberen zijn gezag, dat het tijdelijk kwijt was geraakt tijdens de bezetting, met militaire middelen te herstellen om zo een geleidelijk dekolonisatieproces af te dwingen. Op deze pagina vind je informatie over herdenkingen en lees je verhalen van veteranen tijdens de Japanse bezetting en de periode na de Tweede Wereldoorlog.

 

 

 

nederlands-indie

Het Indisch-Moluks Netwerk Politie ondersteunt ieder jaar bij de 15 augustus herdenking bij De Basis in Doorn. Door de coronamaatregelen kan de bijeenkomst dit jaar helaas niet plaatsvinden. Om toch samen te kunnen herdenken namen zij een indrukwekkende video op, met persoonlijke verhalen, om stil te staan bij de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

 

Melati

Sinds 2015 heeft de nationale herdenking 15 augustus 1945 een eigen herdenkingssymbool: de Melati, de Indische Jasmijn. Het is een symbool van respect, betrokkenheid en medeleven. De Melati is een typisch Indische bloem. Het is een bloem uit het moederland die in Nederland maar moeilijk kan gedijen. Zoals de geur een lang vergeten herinneringen oproept, zo staat de afbeelding van deze bloem symbool voor het niet-vergeten.

Verhalen en artikelen

75 jaar vrijheid

Op de themapagina 75 jaar vrijheid zijn veel verhalen te lezen van veteranen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië dienden.

Meer informatie over Nederlands-Indië

Het Indisch Herinneringscentrum houdt de herinnering levend aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, de daaropvolgende Bersiap, dekolonisatie en migratie.

Museum Bronbeek is het museum van het koloniale verleden van het Koninkrijk der Nederlanden. Centraal staat de geschiedenis van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en zijn tegenstanders. Museum Bronbeek wil de kennis en het bewustzijn van het Nederlandse koloniale verleden vergroten en hiervoor belangstelling wekken.

In deze documentaire vertellen Nederlandse oud-krijgsgevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Birma-Siamspoorweg werkten. Tijdens een pelgrimsreis vertellen zij over de aanleg van de spoorlijn tussen Birma en Thailand en de ontberingen die zij als krijgsgevangenen van de Japanners moesten doorstaan.

1 / 1