Nieuw-Guinea veteraan Langenberg ontvangt Legion of Honor Award

21 januari 2019
Deel dit bericht:
Vanwege verdiensten voor de samenleving, tijdens en na zijn dienstperiode.

Vorige week mocht Arie Langenberg (77) de Legion of Honor Award in ontvangst nemen. Hij werd verrast met deze prestigieuze onderscheiding vanwege zijn verdiensten voor de samenleving, tijdens en na zijn dienstperiode in Nieuw-Guinea begin jaren zestig.

Langenberg werd als patrouillelid naar Nieuw-Guinea gezonden in 1961. Hij schreef brieven over zijn oorlogservaringen die later zijn gepubliceerd. In 2003 heeft het Legermuseum in Delft in samenwerking met het Veteraneninstituut een boek uitgebracht ‘Afscheid van Nieuw-Guinea’, waarin zijn brieven zijn opgenomen. Tegenwoordig vertelt hij zijn verhaal met enige regelmaat op (basis)scholen als Veteraan in de Klas, musea en bevrijdingsfestivals.

De Legion of Honor Award wordt enkele keren per jaar uitgereikt aan mensen die zich belangeloos hebben ingezet voor de samenleving, hun land en de mensheid in brede zin, zonder acht te slaan op ras, religie of geloofsbelijdenis. De onderscheiding werd uitgereikt door de burgemeester van Lopik Laurens de Graaf, in het bijzijn van familie, vrienden en mede-veteranen. Ook drager van de Militaire Willems-Orde, Marco Kroon, was getuige van deze bijzondere gebeurtenis.

Luister naar het verhaal van Arie Langenberg in onze interviewcollectie.