Ecoduct vernoemd naar omgekomen marinier

30 april 2020
Deel dit bericht:
Plaquette aangebracht met de naam van de omgekomen marinier der eerste klasse Marc Harders.

Dinsdagavond 29 april is op een ecoduct, over de A28 bij Spier, een plaquette aangebracht met de naam van de omgekomen marinier der eerste klasse Marc Harders (23). Harders zat in een rupsvoertuig dat op 17 april 2010 op een bermbom reed in de Afghaanse provincie Uruzgan. Korporaal der mariniers Jeroen Houweling (29) kwam daarbij ook om het leven. Naar hem wordt binnenkort een viaduct over de A7 bij Purmerend vernoemd.

Foto: Korps Mariniers

In totaal wil het Veteranen Platform de komende jaren zo’n veertig bruggen en viaducten vernoemen naar militairen die vanaf 1960 zijn gesneuveld tijdens vredesoperaties. Dit gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat, gemeenten, nabestaanden en de krijgsmachtonderdelen. Dit jaar volgen er nog 6 vernoemingen:

  • Korporaal van de Mariniers Jeroen Houweling: viaduct over A7
  • Korporaal Kevin van de Rijdt: viaduct over A58
  • Kapitein-vlieger Michael Donkervoort: viaduct over A50
  • Eerste-luitenant Tom Krist: viaduct over A65
  • Wachtmeester 1e klas Jeroen Severs: locatie nog niet bevestigd
  • Soldaat der 1e klasse Jeffrey Broere: locatie nog niet bevestigd

Militair historicus Rein Bijkerk over het vernoemen: ‘We hebben de traditie om straten en pleinen te noemen naar bekende Nederlanders, waaronder ook militairen. Maar het vernoemen naar tijdens recente vredesmissies gesneuvelde militairen is nieuw. Iets van de laatste tien jaar. Zo werd in 2009 een brug in Amsterdam-Zuid vernoemd naar Timo Smeehuijzen, die in 2007 omkwam in Uruzgan. De brug ligt vlakbij het Fons Vitae Lyceum, waar hij in zijn jeugd op school zat.