Eerste bijzetting op Nationale Veteranenbegraafplaats

3 december 2020
Deel dit bericht:
Veteraan en Ridder der Militaire Willems-Orde Tivadar Spier bijgezet.

Op 1 december is de urn van veteraan en Ridder der Militaire Willems-Orde Tivadar Spier met beperkt militair ceremonieel bijgezet op de nieuwe Nationale Veteranenbegraafplaats in Loenen.

veteranenbegraafplaats-loenen-spier
Tekst: Johan Kroes / Foto's: Bergsma Photography

Na de officiële opening van de Nationale Veteranenbegraafplaats door Koning Willem-Alexander op 26 november, was het eerste graf voor luitenant-kolonel b.d. Tivadar Spier en zijn vrouw Babs Spier-Marcus. De bijzetting vond plaats in aanwezigheid van zijn naaste familie, Ridder der Militaire Willems-Orde Roy de Ruyter en enkele hoogwaardigheidsbekleders.

Spier overleed in 2010 op 93-jarige leeftijd. Hij werd op 19 juni 2010 in besloten kring gecremeerd, maar eigenlijk wilde zijn familie hem graag bijzetten op een ereveld. De familie kwam in contact met de Oorlogsgravenstichting en toen bleek dat er voorzichtige plannen waren voor een Veteranenbegraafplaats. Na tien jaar heeft Tivadar Spier uiteindelijk hier zijn laatste rustplaats gekregen. Dochter Liliane Spier: ‘Het is een eervolle plek en hij ligt hier straks te midden van kameraden. Het is het wachten absoluut waard geweest. Hopelijk zal zijn nooit aflatende energie op deze begraafplaats blijvend voelbaar zijn.’

1 / 1

Spier zat tijdens WO II bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij naar Nederlands-Indië, waar hij als reserve tweede-luitenant met de 1ste Divisie 7 december aankwam. Hij was commandant van de ‘Speciale Troepen Groep Spier’ die van augustus 1947 tot half 1949 in West-Java toegevoegd waren aan het 6e RVA (Regiment Veldartillerie). Spiers afdeling bestond uit Indonesische vrijwilligers en groeide uit tot een peloton van 250 man dat talrijke acties uitvoerde in West-Java. Hij viel op door zijn dapperheid.

Na zijn missie in voormalig Nederlands-Indië, vertrok Spier eind mei 1952 met het Regiment Van Heutsz naar Korea. Hier verwierf hij in de tijdelijke rang van majoor de Bronze Star Medal. In 1953 keerde hij terug in Nederland waar hij in beroepsdienst overging. Hij werd aangesteld bij het Wapen der Infanterie. Vanwege zijn optreden als commandant in Nederlands-Indië tijdens de Politionele Acties werd Spier op 12 juli 1955 benoemd tot ridder 4e klasse in de Militaire Willems-Orde.