Herdenking Remembrance Day

12 november 2020
Deel dit bericht:
Veteranen Contactgroep Wieringen/Hollands Kroon.

Met inachtneming van de Covid-19 maatregelen is de jaarlijkse traditie van het plaatsen van poppies op de geallieerde graven in Hippolytushoef doorgegaan. Een zeer beperkt aantal leden van Veteranen Contactgroep Wieringen/Hollands Kroon heeft op 11 november (Remembrance Day) houten kruisjes met daarop een klaproos (“poppie”) en de tekst “In Remembrance” geplaatst.

 

remembrance-day-veteranen

In andere jaren werden de poppies geplaatst eind oktober, samenvallend met de maandelijkse ontmoetingsmiddag van veteranen in het Veteranencafé. In verband met de sluiting van alle horeca kon deze ontmoeting niet doorgaan en daarom is besloten het plaatsen van de poppies te doen  op 11 november te doen, een speciale dag:

Op 11 november 1918 kwam een eind aan de Eerste Wereldoorlog (Armistice Day) en vanaf deze dag worden in Engeland, de Verenigde Staten, België, Canada en Frankrijk de gesneuvelde militairen uit deze oorlog en alle oorlogen en conflicten daarna herdacht. In de Verenigde Staten  is 11 november  tevens “Veterans Day” waarop iedereen die in de strijdkrachten heeft gediend eer wordt betoond.

In Wieringen worden voor de vijfde keer de poppies geplaatst op de 15 graven van geallieerde vliegers in Hippolytushoef en Westerland, om niet te vergeten dat zij het hoogste offer hebben gegeven voor onze vrijheid in dit speciale jaar van 75 jaar bevrijding, dat in alle opzichten een bijzonder jaar is geworden.

De aanleiding was in 2014 een bezoek van nazaten van Flight Commander John Denzil Jeffery (Royal Air Force), die met zijn bemanning in Hippolytushoef een eeuwige rustplaats heeft gevonden. In 2016 werd van achterneef Chris Bentley een pakket ontvangen met houten kruisjes en een poppy erop, met het verzoek deze in aanloop naar 11 november op de 15 graven te plaatsen.

remembrance-day-Hippolytushoef
remembrance-day-Hippolytushoef