Deze vier veldslagen hebben het verschil gemaakt. Ze zijn een voorbeeld van leiderschap, moed, innovatie, maar ook falen en zinloze offers.
Slag bij Nieuwpoort
De veldslag: Maurits kreeg de opdracht van de Staten-Generaal om Nieuwpoort en Duinkerken te veroveren, omdat veel Hollandse schepen overvallen werden door de kapers, die vanuit deze havens opereerden. Bovendien zouden de Spanjaarden dan helemaal afgesloten zijn van de zee en geen bevoorradingen via de Noordzee kunnen aanvoeren.
Slag bij Waterloo
Napoleon keerde terug van zijn verbanning op Elba en installeerde zich opnieuw als keizer van Frankrijk. Zijn oude vijanden vormden de Zevende Coalitie om hem weer te verjagen. Engeland en Pruisen trokken grote legers samen in de zuidelijke Nederlanden om Frankrijk op 1 juli 1815 binnen te vallen. Napoleon besloot ze voor te zijn en trok op 14 juni de grens van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden over. Wellington (Engeland) wilde Brussel beschermen en Blücher (Pruisen) kwam later te hulp.
Slag aan de Somme
De veldslag: De Fransen dreigden bij Verdun door de Duitsers verslagen te worden. Daarom werd door de Britse bondgenoten een groot offensief bij rivier De Somme gelanceerd. De Duitsers hadden zich ingegraven en wachtten elke aanval af. Ook het nieuwe wapen van de Engelsen, de tank, bracht geen snelle overwinning.
Slag om Den Haag
De veldslag: Deze grootschalige luchtlandingsaanval als onderdeel van de Duitse invasie van Nederland. De slag werd uitgevochten door het Nederlandse leger en de luchtmacht, tegen Duitse parachutisten en luchtlandingstroepen. Toen de Duitse vliegtuigen landden kwamen zij onder hevig vuur te liggen. Omdat de aanval werd gesteund door parachutisten die buiten de vliegvelden landden lukte het de Duitsers toch de vliegvelden in te nemen. Een groot deel van de Ju52ʼs kon echter niet meer opstijgen en op de vliegvelden kon niet meer geland worden. De Duitsers konden geen versterkingen meer aanvoeren en de Nederlandse troepen slaagden er in alle vliegvelden te heroveren.
Log in en lees deze editie in zijn geheel digitaal.