Nederlands Invictus Team bekend

3 december 2019
Deel dit bericht:
Team van 32 (oud-)militairen gepresenteerd in Doorn.

De Nederlandse ploeg voor de Invictus Games is afgelopen zaterdag gepresenteerd. Het team bestaat uit 32 (oud-)militairen die tijdens hun diensttijd ziek zijn geworden of (on)zichtbare verwondingen met zich mee dragen. In totaal doen tijdens de Invictus Games in Den Haag 500 (oud-) militairen uit 19 landen mee, die uitkomen op 9 sportonderdelen in het Zuiderpark.

team-nederland-invictus-games
Bron: Ministerie van Defensie

‘De Invictus Games vraagt wéér het uiterste van jullie, zoals jullie als militair gewend waren. Jullie zijn onoverwinnelijk, jullie zijn Invictus,’ sprak plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Onno Eichelsheim het Nederlandse Team toe.

De Invictus Games in Den Haag wordt alweer de 5e editie, nadat de games eerder in Londen (2014), Orlando (2016), Toronto (2017) en Sydney (2018) werden gehouden. Chef de mission kolonel der mariniers Stefan Nommensen sprak naar de zaal en deelnemers: ‘Er staan 32 helden voor u, die een hoge prijs hebben betaald voor onze vrijheid. Op de Invictus Games gaan we weer voor elkaar door het vuur. Ieder teamlid is een onmisbare schakel.’

Mix
De ploeg voor Den Haag bestaat uit een mix van ervaren deelnemers en debutanten. Teamcaptain is wachtmeester 1 van de Koninklijke Marechaussee, Wouter Bakker. ‘Een grote eer’, vindt de zitvolleyballer, die in Sydney zijn eerste editie meemaakte. Oud-landmachtmilitair Ed Zegel deed wel mee in Toronto (2017), maar miste de Games van Sydney vorig jaar. ‘Ik heb nu de rust gevonden om dit keer echt te gaan genieten van de Invictus Games’, vertelt hij. Voor oud-marinier Peter West is de eerste deelname een behoorlijke uitdaging. ‘Voor mijn teamgenoten en mij is het door de PTSS (posttraumatische stress-stoornis) moeilijk om je lekker te voelen in een drukke omgeving. Maar we gaan ervoor, als 1 team.’

Videoboodschap
De deelnemers kregen tijdens de presentatie ook nog een videoboodschap van minister Ank Bijleveld en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Zij zegden alle steun toe aan het team en hun familie en vrienden. “Zij zijn bijna net zo belangrijk als de deelnemers zelf”, sprak generaal Eichelsheim.

Presentatie-team-Nederland-invictus-games

Deelnemers voorstellen
De komende weken stellen we alle deelnemers aan jullie voor. Houd de social media kanalen in de gaten!