Zelf onderzoek doen

Deel dit bericht:
Onderzoek doen met behulp van interviews.

Je bent van plan onderzoek te doen naar een veteraan gerelateerd onderwerp, omdat je bijvoorbeeld een profielwerkstuk of scriptie schrijft. En daarvoor wil je graag verhalen van veteranen gebruiken? Dit kan! Via de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen.

Wat is de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen?

De Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) is een interviewcollectie van het Nederlands Veteraneninstituut. In deze collectie zitten ruim 1200 verhalen van Nederlandse veteranen die hebben deelgenomen aan een of meerdere oorlogen, gewapende conflicten of vredesmissies waarbij Nederland sinds 1940 was betrokken. Denk hierbij aan veteranen die tijdens de Tweede Wereldoorlog, in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, maar ook in Korea, Libanon, Bosnië, Irak, Afghanistan en vele andere landen als militair hebben gediend.

Deze collectie geeft inzicht in de beleving, sociale verhoudingen en het dagelijks leven van een militair voor, tijdens en na een missie en helpt begrijpen hoe die ervaringen het verdere leven van de veteraan hebben beïnvloed. De collectie bestaat uit interviews en aanvullende feitelijke gegevens van de geïnterviewde veteranen. Ieder interview, dat gemiddeld 2,5 uur duurt, is per tien minuten samengevat en voorzien van trefwoorden. Van de 1200 interviews zijn ruim 700 interviews online te beluisteren, voor de overige interviews gelden restricties. Alleen onder strikte voorwaarden van het Nederlands Veteraneninstituut kunnen onderzoekers in Doorn restricted interviews komen beluisteren.

1 / 1

Interviews luisteren?

Je kunt de interviews luisteren na registratie op www.veteranenvertellen.nl. Na registratie ontvang je per e-mail direct de inloggegevens waarmee je toegang hebt tot de collectie. En daarna kun je gaan zoeken en luisteren!

Gebruik van de collectie:

  • In de database van de interviewcollectie kan gezocht worden op trefwoorden, achternaam van de veteraan, geslacht, missie en krijgsmachtdeel. De interviews zijn opgeslagen in de vorm van een audiobestand en bevatten geen beeldmateriaal.
  • Naast de tien minuten samenvattingen is er bij elk interview beknopte informatie te vinden over o.a. uitzending, rang en opleiding van de geïnterviewde.
  • Heb je een interview gevonden dat bij je onderzoek past en maak je hier gebruik van dan ook graag de bron vermelden. Dit doe je als volgt: Nederlands Veteraneninstituut, Interviewcollectie Nederlandse Veteranen, [nummer van het interview] en een eventuele verwijzing naar de website veteranenvertellen.nl.  Let ook op dat je als gebruiker eventuele restricties voor gebruik van een interview dient te respecteren.

Overige informatie voor het doen van onderzoek

Misschien dat de volgende websites je nog verder op weg kunnen helpen voor het doen van onderzoek naar een militair-historisch gerelateerd onderwerp.

 

Voor je onderzoek kun je ook kijken of er misschien een veteraan in je omgeving woont. Bekijk ontmoetingslocaties: https://www.nlveteraneninstituut.nl/ontmoeten/locaties/

Hier kun je een stappenplan vinden om onderzoek te doen naar het militair verleden van je (voor)ouders: https://www.nlveteraneninstituut.nl/onderzoek/militair-verleden/

Vragen

Heb je nog vragen over de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen? Dan kun je contact opnemen via icnv@nlveteraneninstituut.nl.