Onthulling herdenkingsmonument slachtoffers Fukuoka-2 in Nagasaki

11 september 2015
Deel dit bericht:

Zondag 13 september wordt in de Japanse stad Nagasaki een monument onthuld ter herinnering aan de slachtoffers van krijgsgevangenkamp Fukuoka-2.

Onder de krijgsgevangenen bevonden zich enige honderden voornamelijk jonge Nederlandse marinemannen en KNIL-militairen die in maart 1942 krijgsgevangenen werden. Deze gevangenen werden eerst in Makassar geïnterneerd en in oktober 1942 overgebracht naar Nagasaki, waar zij indertijd gedwongen werden in de scheepsbouw te werken. Van de Nederlandse krijgsgevangenen zijn er 41 gestorven gedurende de periode van hun gevangenschap. In de loop van 1945 kwamen de overlevenden van Fukuoka-2 thuis. Velen daarvan pas in december.

Uniek en bijzonder aan het gedenkteken is de grondslag ervan. Het is namelijk geïnitieerd en verder uitgewerkt door Japanse burgers en gefinancierd door Japanse en Nederlandse donateurs en sponsoren. Het is daarmee een gedenkteken dat in alle openheid het leed dat door het Japanse leger aan krijgsgevangenen en hun familie is aangedaan herdenkt en dat blijvend zichtbaar zal zijn. De onthulling vindt plaats in aanwezigheid van o.a. overlevenden van Fukuoka-2, nabestaanden van krijgsgevangenen, Japanse burgers – waaronder schoolkinderen – en vertegenwoordigers van de verschillende betrokken overheden.

Op de locatie van Fukuoka-2 bevindt zich nu een school. Daarmee is ook de locatie van het herdenkingsmonument symbolisch. Hiermee zal het een tastbaar bewijs van erkenning vormen van de feiten en daarmee bijdragen aan de juiste geschiedschrijving én aan verzoening.

Krijgsgevangenkampen

Gedurende de Tweede Wereldoorlog bevonden zich in Nagasaki twee krijgsgevangenkampen, één in Nagasaki zelf (Fukuoka-4) en een tweede kamp (Fukuoka-2) op het eiland (nu schiereiland) Koyagi in de baai van Nagasaki. In Fukuoka-2 werden uiteindelijk meer dan 1.300 krijgsgevangenen vast gehouden. Naast de militairen van Nederlandse en Nederlands-Indische afkomst bevonden zich in het kamp ook militairen afkomstig uit Australië, Amerika en Engeland.