'Oorlog houdt niet op bij de eerste generatie'

2 november 2021
Deel dit bericht:
Terugblik op de Veteranenlezing 2021.

Wat is de invloed van WO II op ons en op de jongere generaties? Deze vraag stond centraal op de Veteranenlezing 2021 in Bunnik. Directeur-bestuurder van het Nederlands Veteraneninstituut Paul Hoefsloot benadrukt in zijn welkomstwoord dat het belangrijk is om de verhalen van de laatste ooggetuigen vast te leggen én om ze door te geven aan volgende generaties.

veteranenlezing-2021

De vraag die spreker Kees Ribbens, als senior onderzoeker verbonden aan het Niod, zich stelt is hoe jongeren zich WO II herinneren, zeker nu er steeds minder ooggetuigen zijn. En ook, hoe jongeren kunnen worden betrokken om de herinneringen aan de oorlog levend te houden. Ribbens is optimistisch. ‘Mensen zijn per definitie geïnteresseerd in WO II omdat het zoveel aspecten heeft dat mensen raakt en emotioneert. De interesse van de jongere generatie gaat niet zozeer uit naar het militaire aspect, maar vooral naar het verzet en naar het leven van gewone Nederlanders ten tijde van de bezetting. Jongeren zijn op een eigentijdse manier bezig met de oorlog, via films, musicals, boeken, toneelvoorstellingen en games. Kennis over de oorlog moet ook via deze “nieuwe media” worden overgebracht. Overigens blijkt uit recent onderzoek van de Oorlogsgravenstichting dat twee derde van de Nederlanders vindt dat films, games en boeken over de oorlog historisch correct moeten zijn.’

Herdenken

Uit datzelfde onderzoek komt naar voren dat jongeren het herdenken op 4 mei belangrijk vinden voor ouderen, en andersom vinden ouderen dat we moeten blijven herdenken juist om jongeren erbij te betrekken. Ribbens ziet wel ‘concurrentie’ ontstaan tussen herdenkingen. Zo willen jongeren bijvoorbeeld meer aandacht voor het slavernijverleden. Overigens heeft opleidingsniveau nauwelijks invloed op hoe WO II wordt herdacht of wordt benaderd.

Werk aan de winkel

Ribbens sluit zijn lezing af met een waarschuwing. ‘De aanhoudende belangstelling voor de oorlog is legitiem maar overschaduwt wel aandacht voor latere conflicten. Dus werk aan de winkel!’

Militaire ooggetuigen

Tijdens de Veteranenlezing werd ook het boek ‘Militaire Ooggetuigen. Nederlands-Indië 1941-1949. Beleving, terugblik en doorwerking’ ten doop gehouden. Het eerste exemplaar werd door generaal Paul Hoefsloot, directeur-bestuurder van het Nederlands Veteraneninstituut, overhandigd aan Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Frank van Sprang en aan de aanwezige Indiëveteranen Ad Jansen, Pieter Paulusma en Bol Kerrebijn.

Het boek is een gezamenlijke krachtsinspanning van Gielt AlgraJacco DuelMartin ElandsJos GroenYvon de ReuverMarjolein Van der Werf en Jeoffrey van Woensel, wetenschappelijk medewerkers van het Expertisecentrum van het Nederlands Veteraneninstituut, en zelfstandig historicus en publicist R.P.F. (Rein) Bijkerk.

Het boek is gebaseerd op de getuigenissen van ruim honderd veteranen die deel uitmaken van de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV). De Indiëveteranen vertellen openhartig over wat zij hebben meegemaakt en hoe ze er op terugkijken. Het boek wordt uitgegeven door Thierry van den Berg van Flying Pencil. Op de website, www.flyingpencil.nl, kan het boek worden besteld.